Maten som kan göra dig magsjuk
Felhanterad mat och dålig hygien kan göra oss sjuka. I värsta fall orsaka långt lidande, i bästa fall magsjuka. Men det är nog så jobbigt.
Här är livsmedlen med de största riskerna för att bli magsjuk:
Buffé
Skadliga bakterier sprids lätt från en rätt till en annan, i köket, från gäster, och de anställda. En del mat kanske inte heller har lagats tillräckligt länge eller kylts ned på ett bra sätt. Bufféer brukar inte vara att rekommendera under sommartid.
Läs också: Frukterna du förvarar helt fel – se här!
Källa: Womenshealth.com, Livsmedelsverket, Benjamin Chapman, Catherine Nettles Cutter, James Rushing, Jeffrey T. LeJeune
• Går du på restaurang är ett bra tips att kolla in hur rena toaletterna är, och om menyerna och kryddorna är rena eller kladdiga som av klister. Det säger en hel del om restaurangens renlighet i övrigt.
• Ska du laga maten själv, var noga med handhygienen, temperaturen när du steker och grillar, och följ recepten nog – speciellt om du ska grava eller lägga in fisk.
Läs också: Så undviker du att bli magsjuk i sommar
