Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bäst före-maten du ska se upp med

I Sverige slänger vi tonvis med mat årligen – tråkigt nog många gånger helt i onödan. Bäst före-datum har oftast ingenting att göra med huruvida maten är ätbar eller inte. Men det finns undantag att se upp med!
Kokt ris

Kokt ris

Bakterier som orsakar magsjuka växer lätt till sig i kokt ris. Var noga med att kyla ner snabbt om det ska sparas, helst inom två timmar. Annars finns risk för att det blidas bakterier vilket kan leda till marförgiftning. I kylskåp som håller mellan fyra till fem grader håller sig riset i minst fem dagar.

2 av 5

Läs också: Så mycket mat slänger du i onödan

Läs också: Maten som håller längre än du tror

Läs också: Bäst före datum/sista förbrukningsdag – vad gäller?

Annons: