Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Maten du betalar för mycket för på restaurang

Du älskar tryffel och äter gärna ostron på restaurang. Men vet du hur onödigt mycket pengar du betalar för "finmaten"? Business insider har pratat med kockarna som vet hur lurade vi blir.

77741498

Du har drömt om en Kobe-biff och är beredd att betala en mindre förmögenhet för att sätta tänderna i den saftiga köttbiten.
Men är det verkligen en äkta Kobe-biff du nu tänker betala för?
I Business insider avslöjar kockar och restaurangägare hur löjligt mycket vi är beredda att betala för mat och dryck som egentligen kostar betydligt mindre och inte alltid innehåller det vi tror.

ostron

Foto: Fotolia

√ Ostron
Ostron som ingår i en riktig maträtt är värda sitt pris. Men ostron bara som de är?
300-400 kronor per dussin är helt orimligt för en råvara som inte kräver några som helst matlagningskunskaper, säger en köksmästare.

√ Tryffel
Enligt majoriteten av de kockar och restaurangägare Business insider pratade med innehåller tryffelolja lika mycket tryffel som Sprite innehåller limejos. Alltså försvinnande lite. Och i de fall du beställer in en rätt där det faktiskt finns spår av äkta tryffel är de svarta små prickarna inte värda sina 58 dollar, eller?

Läs mer: Gör egen oxfilé middag – med riktig tryffel

Örtkyckling-med-parmesanmos

TV4.

√ Kyckling
En kycklingrätt som kostar över 250 kronor är rena rånet.
Orsaken, förklarar en av de tillfrågade restaurangägarna, är att kyckling, även om de är en frigående eko-fågel, endast kostar någon 20-lapp att köpa in.

√ Kobe-biff
Äkta japansk Kobe-biff kommer från nötkreatur som tillbringar större delen av sitt liv på spa, typ. Enligt en kock kan man beställa svindyr amerikansk ”Kobe” och betala 35 dollar/oz. Och eftersom det inte finns någon definition av vad ”amerikansk Kobe” är så innebär ordet egentligen bara att man kan lägga på en extra hundralapp på rätten.

Läs mer: Istället för Kobe-biff – gör en klassiskt biffstroganoff – här är ett supersmarrigt recept!

Och här är dryckerna du bör tänka på två gånger – innan du beställer

√ Vatten på flaska
Du kanske känner dig lite tveksam till kranvatten när du går på restaurang, särskilt när du är på resande fot i andra länder.
Men, de flesta restauranger med hyfsad standard använder sig av filter för att rena vattnet så det kan vara värt att spara en 100-lapp och låta bli att ta in vatten på flaska.

vinproffs

Foto: Shutterstock

√ Dyrt vin
Ju dyrare vin du väljer från vinlistan desto högre påslag får du vara beredd att betala.
Alltså, välj ett lite billigare vin, som åtminstone nästan är värt sitt pris.

Läs mer: 6 franska viner under 100-lappen

Text: Jorunn Amcoff