Maten du aldrig ska äta rå
Kyckling
Var försiktig med kyckling och se till att den är väl tillagad – köttet ska vara vitt och saften ofärgad. När du hanterar kycklingen, se till att diska kniv och skärbrädor så att inte bakterier kommer i kontakt med annan mat.
Läs också: Här är maten som kan göra dig magsjuk
Läs också: 10 matvaror du aldrig ska förvara i kylskåpet
Källa: Thedailymeal.com
Text: Maria K Broman
Oxalsyra är en organisk syra, som finns naturligt i en del växter.
För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra.
Känsliga grupper
Stora mängder oxalsyra kan påverka risken för njursten, särskilt för de som har obalans i kalcium och D-vitaminintag.
Personer med nedsatt njurfunktion bör begränsa sitt intag av oxalsyra. Detta informeras det om vid njurkliniker, där också särskilda kostrekommendationer ges.
Vilka livsmedel innehåller oxalsyra?
Halten av oxalsyra är låg hos de flesta vegetabiliska livsmedel, men i till exempel spenat, rabarber, rödbetsblad, kakao och carambole (stjärnfrukt) kan syran finnas i ganska stor mängd.
Källa: Livsmedelsverket

Nättrollet
Hej,
Det står att potatisen blir grön av solanin när den utsätts för ljus.
Det är felaktigt.
Den blir grön av klorofyll.
När den blir grön av klorofyllet så är det ett tecken på att solaninhalten i potatisen också har ökat.
Mitt Kök
Hej,
Och tack för din kommentar. Vi har nu förtydligat punkten gällande grön potatis.
Mvh Mitt kök-redaktionen