Maten du aldrig ska äta rå
Fruktkärnor
Kärnor eller frön från äpple, mango, persika, päron och aprikos ska man aldrig äta. Om du öppnar en kärna är insidan mjuk och kan se ätlig ut, men den innehåller en kemikalie kallad amygdalin som kan förvandlas till cyanid. För att det ska ske måste du dock äta en hel del kärnor men det kan vara bra att känna till.
Läs också: Här är maten som kan göra dig magsjuk
Läs också: 10 matvaror du aldrig ska förvara i kylskåpet
Källa: Thedailymeal.com
Text: Maria K Broman
Oxalsyra är en organisk syra, som finns naturligt i en del växter.
För friska personer som äter varierat har det ingen betydelse för hälsan om man då och då äter livsmedel med höga halter av oxalsyra.
Känsliga grupper
Stora mängder oxalsyra kan påverka risken för njursten, särskilt för de som har obalans i kalcium och D-vitaminintag.
Personer med nedsatt njurfunktion bör begränsa sitt intag av oxalsyra. Detta informeras det om vid njurkliniker, där också särskilda kostrekommendationer ges.
Vilka livsmedel innehåller oxalsyra?
Halten av oxalsyra är låg hos de flesta vegetabiliska livsmedel, men i till exempel spenat, rabarber, rödbetsblad, kakao och carambole (stjärnfrukt) kan syran finnas i ganska stor mängd.
Källa: Livsmedelsverket

Nättrollet
Hej,
Det står att potatisen blir grön av solanin när den utsätts för ljus.
Det är felaktigt.
Den blir grön av klorofyll.
När den blir grön av klorofyllet så är det ett tecken på att solaninhalten i potatisen också har ökat.
Mitt Kök
Hej,
Och tack för din kommentar. Vi har nu förtydligat punkten gällande grön potatis.
Mvh Mitt kök-redaktionen