Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mat – så sparar du pengar på matinköpen

Mat – så sparar du pengar på matinköpen

Mat – så sparar du pengar på matinköpen

Mat är en av familjers största utgifter. Men det finns massor av sätt att shoppa smart på. Läs våra tips och spara tusentals kronor!

1. Planera inköpen

Genom att göra en veckomatsedel med inköpslista kan du planera dina inköp och slipper småhandla hela tiden. Småhandlandet och spontanhandlandet är den största boven till galopperande hushållskassa. Och släng aldrig rester, använd dem dagen efter. Räkna ut vad dina måltider kostar och få koll.

2. Handla en gång i veckan
Många experter förordar matinköp en gång i veckan, perfekt om du har planerat inköpen. Att storhandla alltför sällan, typ en gång i månaden, är inte bra, eftersom du då förmodligen lägger shoppingen direkt efter löning när du känner du dig extra rik. Detta resulterar bara i att du kommer att köpa på dig en massa mat i onödan som glöms bort och blir gammal.

3. Använda smarta trick!
Börja alltid med att fylla din korg med grönsaker, frukt och annat nyttigt, det gör det lättare att motstå onyttiga köp. Och handla aldrig när du är hungrig! Enligt undersökningar kommer du då att handla mer onyttigt och även snabbmat, upp till 70% av sånt du inte hade tänkt köpa från början.

4. Handla efter jobbet
En undersökning visar att det är bra att handla efter jobbet eftersom du då har huvudet fullt med annat och därmed gör av med 15 procent mindre pengar. Är du avslappnad och har gott om tid konsumerar du mer. Även andra undersökningar bekräftar detta genom att ju kortare tid du spenderar i affären desto mindre handlar du.

5. Köp efter säsong
Planera din meny efter säsongens frukter och grönsaker. Använd fantasin och ersätt råvarorna i dina favoritrecept om det behövs. Tänk också på att det fungerar utmärkt att bunkra upp och frysa in.

6. Bli medlem
Nästan alla matbutiker har numera gratis medlemskap för sina kunder. Där samlar du bonus när du handlar, får pengar tillbaka och extraerbjudanden som bara riktar sig till dig.

7. Kuponger
Tacka inte nej till reklam i brevlådan, då missar du mycket. Titta i reklambladen efter både extrapriser och kuponger. Titta även på butikernas webbplatser, produkthemsidor och speciella kupongsidor på nätet. Låt extrapriserna styra dina inköp och gör menyn därefter. Att handla mat på två till tre olika ställen kan spara 1000 kronor per månad.

8. Titta högt och lågt
Studier visar att människor föredrar objekt som ligger i mitten av en rad, i ögonhöjd. Det vet handlarna så klart vilket betyder att de inte lägger de billigaste produkterna där, snarare tvärtom. Spara pengar genom att höja och sänka blicken.

9. Lågprismärken
Alla butiker har numera lågprisvarianter på nästan alla sorts mat. Där går det att spara mycket pengar. De stora märkena lägger så mycket pengar på reklam, och det får du som kund betala för.

10. Använd miniräknaren när du handlar
Låt dig inte luras av extrapriser och stora skyltar utan att först ha kollat storleken eller räknat ut kilopriset eller meterpriset på exempelvis toalettpapper. Det som kan se billigare ut på prislappen kan till och med visa sig vara dyrare när du räknar ut. Likaså kan vissa butiker vilja få dig att köpa flera av en produkt för att få rabatt, medan det i en annan butik ändå är billigare att bara handla en.

12. Ta med egna kassar
Matkassar i dag kostar mellan 2,50 och 4 kronor. Du kanske inte vet det, men det är en av livsmedelsaffärernas produkter som har högst vinstmarginal. En vanlig familj kan lätt handla kassar för 1000 kronor eller mer per år. Genom att använda tygkassar sparar du även på miljön. Ikea-kassar rymmer mycket och kan hängas på axeln.

13. Baka själv
Normalt sett kostar ingredienserna mellan 10-30 procent av vad brödet kostar att köpa färdig i butik. Även om du räknar in nedlagd baktid så är ändå besparingen långt över 100 kr per timme (effektiv baktid, för du kan göra annat också). Du vinner dessutom i kvalitet. Mjölk som håller på att bli gammal kan frysas in och användas till bakning.

Läs också: Kolla tricket – så slipper du kladd när du gör pannkakor!

Läs också: Allt blir godare med bacon!

Källor: Kitchendaily.com, Fattiglappen.com, Sparapengar.be

Text: Maria K Broman