Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Makrillen blir rödmarkerad i årets fiskguide

I år har makrill från Nordostatlanten hamnat bland fiskar som får rött ljus
Trålad rödspätta från Östersjön får också rött ljus i fiskeguiden.
Även lax som är vildfångad lax från Nordostatlanten (inklusive Östersjön) får rött ljus. Lax som är KRAV- och ASC-certifierad får däremot grönt ljus.
Varje år kommer Världsnaturfonden ut med en fiskeguide. I årets upplaga uppmanas konsumenter låta bli att äta Makrill från Nordostatlanten och Nordhavsräka från Södra Norge.

Varje år sammanställer Världsnaturfonden en lista för att hjälpa konsumenter att välja fisk som är hållbart fiskad eller odlad. Årets guide omfattar drygt 80 av de vanligaste fisk och skaldjursarter som finns på den svenska marknaden.

I år har makrill från Nordostatlanten hamnat bland fiskar som får rött ljus, vilket betyder att man uppmanar konsumenter att låta bli att äta den fisken.

– Det är tydligt att man misslyckats med förvaltningen. Makrillbestånden överfiskas och nu har MSC-certifieringen dragits in. Kvoter sätts kortsiktigt högre än de vetenskapliga råden trots forskarnas varningar, säger Karin Glaumann som är fiskexpert på WWF enligt pressmeddelandet.

Nordhavsräka går från gult till rött ljus

En annan som också fått rött ljus är Nordhavsräka från Södra Norge. Detta för att beståndet överfiskas och utkasten av räka i det norska fisket är betydligt högre än vad man tidigare trott.

Nordhavsräka

Foto: Getty images

Världsnaturfonden bedömer arterna efter tre kriterier: hur bestånden mår, om kontrollen och förvaltningen är hållbar och effekter på ekosystemet. För odlade arter tittar de också på var fodret kommer ifrån, miljöpåverkan från odlingen och anställdas sociala och etiska rättigheter.

Arterna får sedan grönt, gult eller rött ljus. Grönt ljus – Bästa val, Gult ljus – var försiktig, Rött ljus – låt bli

En art kan ha flera färger beroende på var och hur den är fiskad eller odlad.

MSC-certifiering: En miljömärkning som är gjord av Marine Stewardship Council. Märket visar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSC:s miljöstandard. Oberoende experter har kontrollerat att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångats med minimal påverkan på havsmiljön.

Källa: Världsnaturfonden

En miljömärkning som är gjord av Marine Stewardship Council. Märket visar att fisken kommer från ett yrkesfiske som klarat MSC:s miljöstandard. Oberoende experter har kontrollerat att fisket sker på ett livskraftigt bestånd och fångats med minimal påverkan på havsmiljön.