Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lussekatter – så fryser du in dem

Lussekatter – så fryser du in dem

Lussekatter – så fryser du in dem

Att frysa in lussekatter är mycket praktiskt. Då har man alltid färska att plocka fram. Men hur fryser man dem på bästa sätt? Vi har svaret här!

De lussebullar, lussekatter, eller saffransbullar, beroende på vad du kallar dem, som inte äts upp samma dag, eller dagen efter, bör helst frysas in. De blir nämligen sega, och till slut hårda, av att förvaras i rumstemperatur.

Fryser du in dem kan du få ”nybakta” lussekatter när du vill. Och ju snabbare de fryses in, ju längre håller de. Men det finns några saker man bör tänka på.

1.Låt dem svalna eller…
Enligt experterna ska lussekatterna innan infrysning svalna helt, i rumstemperatur. Allt bröd som bakats med jäst blir bäst om det först får kallna på bakgaller eller inlindat i bakduk.

2. …ställ in dem varma
Andra på nätet förespråkar att ställa in lussekatterna i frysen när de fortfarande är lite varma, för att behålla sin saftighet. Prova dig fram!

3. Vakumförpacka
Viktigast är att paketera i plastpåsar där du ser till att all luft är uttagen.

Det finns också en annan variant. Det är att frysa in själva degbullarna, vilket är perfekt om du inte har tid att baka men ändå vill ha ”nybakat”.

Om du vill testa detta gör du så här:
1. Jäs bullarna på brickor och ställ in i frysen.
2. När de stelnat, tag ut, packa om i täta påsar, och stoppa in i frysen igen.
3. När det blir dags, ta fram, tina i påsen (helst i rumstemperatur- du slipper torra trista bullar), jäs en andra gång och grädda som vanligt.
4. Om man en gång tagit ut lussekatter från frysen bör de helst inte frysas igen. Det gäller allt bröd.

Läs också: Det enda du behöver för att lyckas med lussekatterna
Läs också: Alla recept och tips för ett lyckat julbord

Text: Maria K Broman