Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lök – Här är 10 saker du inte visste

Löken - en av matlagningens bästa ingredienser. Den är dessutom både nyttig och god! Här får du veta allt du behöver om vår älskade lök!

Inget kök utan lök. En grönsak och krydda som är en av kökets absolut bästa ingredienser. Löken har en utmärkt förmåga att förhöja smaken, och passar till all sorts matlagning; soppor, kött, fisk, grytor, stekar, såser och sallader. Och den går att både steka, koka, ugnsbaka och fritera.

Det är svårt att tröttna på löken eftersom det finns så många olika sorter. Dessutom går den att handla året om, och är extremt billig. Men framför allt, den är jättenyttig och gör underverk med vår kropp och hälsa.

Här får du lära dig allt som är värt att veta om löken:

1. Många sorter
Matlök eller lök (Allium cepa) är en växtart i familjen lökväxter. Dit hör också purjolök, vitlök och gräslök. Beroende på utseende och användning finns många svenska namn, som gul lök, rödlök, schalottenlök, potatislök, silverlök och syltlök.

2. Kan motverka förkylning
Om du är eller känner att du är på väg att bli sjuk eller förkyld, kan du testa att lägga upp en oskalad lök, eller en bit uppskuren lök, på ett fat som du har bredvid dig under natten. Löken sägs nämligen ha en väldig absorptionsförmåga av bakterier och giftiga ämnen. Av den anledningen ska man heller aldrig spara en uppskuren lök.

3. Väldigt nyttig
Löken är faktiskt nyttigare än vad man kan tro. Den innehåller massor av proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Dessutom bidrar lök till att sänka kolesterolvärdet och håller blodsocker-nivåerna på en bra nivå. Ät mycket lök, med andra ord!

4. Innehåller socker
Visste du att lök innehåller socker, och att det är sockret som brunfärgas vid stekning? Och om du tillsätter en nypa socker i pannan när du steker lök kommer löksmaken bli ännu godare!

5. Gråten
Varför gråter vi egentligen när vi skär lök? Lök innehåller svavelhaltiga ämnen som sprider sig i luften när vi börjar skära. Det irriterar ögat och därför utsöndrar kroppen tårar som skydd. Tårarna och svedan hindras om man skär löken under rinnande vatten, eller låter den ligga i ett kallt vattenbad 15 minuter innan.

Läs också: Så skär du lök utan att börja gråta – 5 tips 

6. 3000 år före Kristus
Löken har odlats sedan 3000 år före Kristus och kommer ursprungligen från Centralasien. Till Nordeuropa var det romarna som tog löken på 1100-talet, och till USA kom den med Columbus. Idag odlas löken i stort sett över hela världen, men i nordvästra Kina, Afghanistan och Uzbekistan finns fortfarande vildväxande lök.

7. Orsakar politisk kris
Lök finns i nästan alla indiska maträtter, och Indien är världens näst största producent av lök. När de hade dåliga skördar senast femdubblades lökpriset! Det gjorde löken till en politisk fråga och politikerna delade ut gratis påsar med lök för att locka väljare. Men redan 1980 lyckades Indira Gandhi återta makten genom att göra lökpriset till en valfråga, och 1998 förlorade partiet Bharatiya Janata då de inte längre kunde kontrollera priset på lök.

8. Rödlök
Rödlök är mildare än den gula, men den är mer dekorativ på grund av färgen och används därför ofta som dekoration, i sillinläggningar eller sallader. Rödlök gör sig absolut bäst i kall mat.

9. Schalottenlök
Det här är många kockars favoritlök. En liten lök med mild smak som dessutom har tunnare skikt jämfört med den gula, vilket gör den mer lätthackad. Passar perfekt i bearnaisesås och andra klassiska smörsåser. Finns även som bananschalottenlök, som smakar likadant men är annorlunda i formen.

10. Andlig symbol
Många anser att löken är en själslig och andlig symbol. Vi skalar lager på lager av gamla känslor, gamla mönster, för att slutligen komma in till kärnan, lökens inre. Det också den som gör att man gråter. Vill man slippa gråten ska man ta bort kärnan först.

Läs också: Smarta lök-knepet – kolla in det här!

Läs också: Här är bären som är nyttigast

pickladrödlök

Foto: Julia Wiberg

lök

Foto: Fotolia

Källa: Iform.se, Arla.se, Svd.se, Almhaga.se, Wikipedia.org, Hötorgshallen.se, Ica.se

Text: Maria K Broman