Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Light eller zero – vilken är bäst?

Light eller zero – vilken är bäst?
Experterna är överens om att vatten är den bästa törstsläckaren. Men när det kommer till läsk – vilket är det bästa alternativet? Vi reder ut skillnaden mellan Cola Light och Cola Zero – och svarar på frågan vilken variant du borde välja ur hälsosynpunkt.

Vad är skillnaden mellan vanlig Cola, Cola Light och Cola Zero?

En vanlig burk Coca Cola innehåller ungefär 140 kalorier. Cola Light respektive Cola Zero innehåller däremot 1,0 kalorier. Både Light och Zero är sötade med aspartam, men innehåller olika mängder. Light innehåller 390 mg/liter, och Zero 240 mg/liter.

Vill du få i dig en så liten mängd aspartam, som möjligt, bör du alltså välja Cola Zero.

Men enligt Joanna Lenner, dietist för sajten matvett.se, är skillnaden mellan de båda lightprodukterna, förutom smaken, försvinnande små.

– Som jag förstår är den stora skillnaden att det marknadsförs till olika målgrupper, säger hon.

Läs också: Därför ska du dricka Cola Light när du har mensvärk

Är aspartam farligt?

Sötningsmedlet aspartam, som finns i både Cola Light och Zero, har varit uppe för diskussion ett antal gånger. Vissa studier har hävdat att aspartam skulle bidra till en ökad risk för cancer, men i nuläget finns inga belagda bevis för detta. Livsmedelsverket slår fast att det inte finns några risker med rimliga mängder aspartam (så länge du inte lider av den medfödda sjukdomen fenylketonuri). Även Joanna Lenner understryker att det inte finns några bevis för att aspartam skulle vara skadligt.

– Det är framställt av proteiner på kemisk väg, det finns inga studier som tyder på att de mängder aspartam man får från rimliga mängder läsk är farliga på något sätt. Det påverkar inte blodsockret och ger inga kalorier, och det tycker jag är en fördel med lightprodukterna.

Du kan dricka sju liter Cola Light respektive elva liter Cola Zero per dag innan du kommer upp i EU:s rekommenderade högsta dos för aspartam.

Men det finns andra risker med aspartam. Sötningsmedlet är mer än 100 gånger så sött som vanligt socker, och enligt vissa studier rubbar det kontrollen över sötsuget och gör att man äter mer av annat för att stilla begäret.

– Men det finns inga starka vetenskapliga belägg för att det är så, säger Joanna Lenner.

– Men oavsett, om det gäller light, zero eller vanlig läsk, så skulle jag vilja rekommendera små mängder och ingenting man dricker ofta.

Läs också: Stort test av påskmust – här är vinnarna

Sammanfattningsvis

Ur en aspartamsynpynkt ser Zero ut att vara det bästa, eller minst dåliga, alternativet. Samtidigt kan det leda till ett rubbat sötsug i övrigt – överväg om en mindre mängd sötad läsk är bättre just för dig.

Källor: Fråga Dietisten, Livsmedelsverket, The San Antonio Longitudinal Study of Aging

Text: Albin Julin

1 kommentar om "Light eller zero – vilken är bäst?"
  • Kristina Peric
    Kristina Peric

    Hej! Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja ha svar på så snart som möjligt då det angår mitt gymnasiearbete; när skrevs denna artikel/senast uppdaterad? Tack på förhand.