Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Less is more när livsmedelsjättar lanserar nyheter

Less is more när livsmedelsjättar lanserar nyheter
Garant reducerar plasten kring sina färska örter och Risenta satsar på sockerfri müsli till frukostbordet. Mitt kök tipsar här om nyheter i mataffären.

Mindre plast i förpackningarna

Försöker du plastbanta? Alltså reducera användningen av plast i din vardag – t ex ta med egen tygkasse till affären när du handlar mat, köpa stekspade i trä istället för plast osv? Även livsmedelsföretagen försöker dra sitt strå till stacken att minska användningen av plast. Bland annat har påsarna kring en del limpor vi köper i butik blivit mindre, några kan även ”pantas”. Och nu väljer Axfood att minska sin plastförbrukning med 20 ton. Det gör man genom att ta bort, återvinna eller använda tunnare plast kring sina färska örter från varumärket Garant.

Foto: Axfood

–  I första hand vill vi byta ut plasten mot andra material. När det inte är möjligt försöker vi att reducera mängden plast genom att minska eller tunna ut, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood i ett pressmeddelande och tillägger:

–  Det är viktigt att komma ihåg att plasten ibland behövs för att skydda och bevara maten. Därför arbetar vi efter devisen ”rätt plast på rätt plats”.

Läs också: Så enkelt plastbantar du köket

Mindre socker till frukost

Vi är många som försöker äta bra mat utan tillsatser. Gärna närodlat och ekologiskt. En del väljer också en kost med mindre socker. Enligt en undersökning vill 55 procent* av de europeiska konsumenterna äta frukost som inte innehåller socker.

Foto: Risenta

– Risentas nya müsli innehåller inget tillsatt socker och under 10 gram naturligt socker per 100 gram. Det är avsevärt lägre än snittet i müslihyllan. Dessutom är müslin, precis som alla Risentas produkter, 100% klimatkompenserad, säger Anja Kempe, marknadschef för Paulig, Sverige i ett pressmeddelande.

Den nya müslin kommer i fyra olika smaker varav en är glutenfri.

*Källa: Mintel: Breakfast cereals – UK – August 2018. Shopper Study, Retail Academics

Läs också: Så enkelt minskar du ner på sockret – 5 tips!

Franskt rostbröd på frukostbordet

Foto: Garant

Utbudet av rostbröd är redan digert och nu kommer ytterligare ett signerat Garant. Det är ett skivat briochebröd att sätta i brödrosten. Brioche är ett franskt luftigt frukostbröd bakat på vetemjöl där smaken av smör är framträdande. Garants variant är också luftig och känns nästan som en efterrätt när man sätter tänderna i det. Gott men inte första valet om man vill äta en fiberrik frukostsmörgås.

Läs också: Recept på formfranska

Oddlygood Havregurt – yoghurt utan mjölk

Valio satsar på mindre socker i sina nya produkter 2020. Förutom två nya smaker på den laktosfria yoghurten får företagets Oddlygood-sortiment också två tillskott. Två varianter av havrebaserad gurt med mindre socker – Persika & Banan och Äpple & Mango – landar i kyldisken. Det är två havrebaserade och glutenfria alternativ till frukostyoghurten. Kanske något att testa för den som vill konsumera mindre mejerivaror men fortfarande vill njuta av tallrik toppad med flingor till frukost?

Läs också: Recept på god frukost hittar du här – från smoothie bowls till scones och bananpannkakor