Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Leilas knep för att lyckas med bakningen

LEILA

Kakor som spricker och deg som inte jäser. Vi har alla varit där och förstår inte vad vi gjort för fel. Från och med nu slipper du sådant. Bakexperten Leila Lindholm tipsar på sin hemsida om bästa knepen för hur du ska lyckas med bakningen.

1. Aldrig mer spruckna kakor
Har du någon gång gjort en kaka som spricker i ugnen, utan att du förstår varför? Det finns tre vanliga anledningar. Det kan ha varit för mycket mjöl i smeten. Ugnen kan ha varit för varm. Eller så kan bakpulvret eller bikarbonaten ha blandats ojämnt i smeten. Ta för vana att alltid blanda bakpulver eller bikarbonat noga i de torra ingredienserna innan du blandar i det i resten av smeten.

2. Slipp torra bullar – för gott
Följ receptet och se till att du varken har för lite fett eller för mycket mjöl i degen. Då blir det lätt torrt. Var också noga med att du inte knådar degen för länge, eftersom bullarna kan bli hårda. När du gräddar bullarna, ha hellre lite högre temperatur och kortare gräddningstid än tvärtom.

3. Så hanterar du kokt marmelad
Doppa aldrig fingrarna eller en använd sked i marmeladen eftersom den snabbare blir dålig om den kommer i kontakt med saliv eller bakterier. Se till att du sköljer bären innan du gör marmelad eller saft på dem. Se också till att du aldrig kokar marmelad eller saft för kort tid – de behöver koka en stund.

Kom ihåg att förvara burkarna mörkt och svalt. Och desinficera alltid flaskorna och burkarna innan du använder dem. Antingen ställer du dem upp och ner i ugnen på 130 grader, eller doppar dem i kokande vatten.

4. Deg som inte jäser
För att få en perfekt deg ska du se till att ha rumstempererat mjöl, jäst som inte gått ut i datum och dessutom får inte jäsplatsen vara dragig eller kall. För att jäsa fint och i lugn och ro vill degen ha en jämn värme. Men det finns en annan viktig sak att tänka på. Om det i receptet står att vätskan ska vara 37 grader – se till att den är just 37 grader, eller åtminstone inte varmare. Är den varmare jäser nämligen inte degen.

Är den för kall jäser den, men det tar betydligt längre tid. Det kan visserligen vara positivt, eftersom smakerna hinner utvecklas betydligt mer i en långsam jäsning.

5. Undvik smulande kakdeg
Vissa kakdegar ska ju vara väldigt torra, till exempel drömmar. Sådana smuliga degar kan man krama ihop till små bollar som sedan får flyta ut på plåten. Men om du vill att degen ska hålla ihop och den ändå smular har du för lite vätska i. Tillsätt lite vatten, så får du en bra kakdeg.

6. Låt ugnsluckan vara stängd
Du kanske undrar varför kakan inte växer. Kanske saknas bakpulver eller någon annan ingrediens eller kanske vispades inte ägg och socker tillräckligt poröst. Men det kan också ha berott på att du öppnade ugnsluckan under gräddningen.

Det är ju lätt hänt, för att närmare titta eller känna på kakan. Men kakan behöver en jämn temperatur för att bli hög och fin, så försök låta bli att öppna ugnsluckan när kakan gräddas.

7. Varmluft vs vanlig ugn
Många recept anger inte om gräddningstiden är för varmluft eller för vanlig ugn, vilket kan vara ett problem. Gräddningstiden blir nämligen olika beroende på effekten – och en varmluftsugn är effektivare vilket gör att gräddningstiden kan minska lite.

Eftersom varmluft också sprider värmen jämnt i ugnen är det optimalt vid bakning. Om du inte vet om gräddningstiden i receptet är för varmluft eller vanlig ugn – håll koll på kakan.

Källa: www.leila.se

Så här gör du Leila Lindholms smarriga chokladdessert:

Några av Mitt köks mumsiga bakrecept:

Text: