Logga in här

Leif Mannerström – det visste du inte om honom

Leif Mannerström är kocken som alla älskar och vars mat alla älskar! Efter lång och trogen tjänst har han blivit svenska folkets kock nummer 1 genom att vara nestorn i juryn i Sveriges mästerkock. Men vem är han egentligen? Det har vi tagit reda på!

leif mannerström

Kolla in fakta om Leif Mannerström här.

1) Föddes 17 mars 1940 i Maria Magdalena församling i Stockholm.

2) Är gift med Lillian sedan 1963. Har två vuxna barn samt två barnbarn. Till familjen hör också hunden Floyd av den resliga rasen dogue de bordeaux.

3) Bor i Hovås utanför Göteborg. Har dessutom, sedan ett par år, en gård vid sjön Åsunden utanför Ulricehamn. I den fiskar han gärna. Kring den jagar han också – hängivet. Han älskar jakt.

4) Ville bli stridsflygare i ungdomen inspirerad av pojkbokshjälten Biggles, men lyckades inte kvala in till fältflygarutbildningen. Kanska lika bra det. ”Alla från min kull 1957 som gick vidare störtade och dog, utom en. Han blev flygvapenchef”, har Leif Mannerström berättat.

5) Har följt i sin fars fotspår. Pappan var också restaurangman. Liksom farmodern. Det var hon som först fick in Leif Mannerström på restaurangbanan. ”Pojken ska bli kock”, sa hon.

6) Har gett ut en mängd kokböcker. Den första – ”Johannas hemligheter” kom 1981. Titeln syftar på hans dåvarande restaurang Johanna i Göteborg.

7) Kallar sig själv ”prylgalen”.

8) Har genombått en bypass-operation samt en höftledsoperation.

9) Första restaurangjobbet var som 15-årigt köksbiträde på restaurang W6 i Stockholm. Arbetsuppgiften: att skala lök och morötter. Redan åtta år senare hade han avancerat till köksmästare, detta på restaurang Henriksberg i Göteborg.

10) Gillar att spela golf och anser sig ha bra längd på slagen – för sin ålder.

11) Har gjort inhopp som reseledare i Italien.

12) Är idrottsintresserad och har IFK Göteborg som favoritlag i fotboll.

13) Började laga mat som femåring under översinseende av sin farmor. Bland de första rätterna var strömmingsrullader.

Läs också: Det här visste du inte om Mischa Billing

Läs också: Det här visste du inte om Markus Aujalay

Läs också: Mästerkock-vinnaren tipsar – så blir vinner du Sveriges mästerkock.

Text: Bengt Isaksson