Lär dig mer om prosecco
Prosecco fick sitt namn från druvan som sedermera bytte namn till Glera för att undvika sammanblandning och missförstånd. Vinet odlas i Veneto-regionen i närheten av staden Treviso i norra Italien. Vinerna varierar när det kommer till bubblor där etiketten frizzante innebär svagt bubblande och spumante som är mer kraftigt bubblande och kan liknas vid cava eller Champagne.
Så framställs Prosecco
Prosecco framställs enligt Charmatmetoden: socker och jäst tillsätts till ett vitt vin och det mousserande vinet genomgår en andra jäsning i en ståltank där temperaturen får vara max 20 grader. Därefter lagras det i en ståltank mellan 18 och 24 månader innan det fylls på flaska.
Tre olika stilar
Det italienska vinet finns i olika stilar: brut, extra dry och dry. Det förstnämnda har en fruktig smak och vinet är alltid torrt. Extra dry är den vanligaste stilen, medan dry är den mest ovanliga.
Läs också: Lär dig mer om champagne
