Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lär dig mer om champagne

Lär dig mer om champagne

Champagne är en region i nordöstra Frankrike, och hem för kanske världens mest berömda dryck, men vad vet du egentligen om det bubblande mousserande vinet? Här får du lära dig mer om vad som gör champagne till champagne.

I Frankrike finns 319 så kallade Champagnebyar som klassificeras antingen Grand Cru eller Premier Cru. Det svala klimatet gör att druvornas mognad begränsas vilket i sin tur resulterar i en hög syrahalt och friskt vin. Detta kombinerat med den höga halten av krita i jordmånen ger det mousserande vinet dess särartade karaktär och således dess exklusiva namn: champagne.

Så framställs champagne

De tre vanligaste druvsorterna i framställningen av champagne är pinot meunier, pinot noir och chardonnay och kan antingen kombineras eller produceras var för sig. Tillvägagångsättet för att framställa champagne brukar gå under namnet ”champagnemetoden”, vilket innebär att man först framställer ett vanligt basvin för att därefter genomgå en andra jäsning på flaska. Det är under den senare processen, som varar 15 månader eller längre, som vinet får sina bubblor.

Årsgångschampagner kontra standardcuvéer

För att ge champagnen dess vita färg skördas de ofta blå druvorna för hand och pressas så att de inte färgar musten. Längden på jäsningen ger olika viner dess olika igenkännande karaktär.

Finare champagne kallas ofta årgångschampagner och kräver en minst 36 månader lång lagring. Motsatsen till årsgångschampagner kallas standardcuvéer och består då oftast av en blandning av basvin från två eller fler årgångar.

Fem områden i Champagne

Men det är inte bara champagne som produceras i Champagne. Även stilla viner – röda, vita och rosé – producerar i en mindre mängd och säljs under namnen Coteaux Champenois och Rosé des Riceys.

Champagneområdet har delats upp i fem olika områden: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar. Vissa områden är mer ansedda än andra och anses producera de bästa vindruvorna.