Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Långkok – 5 köksprylar du behöver för att lyckas med din gryta

Långkok – 5 köksprylar du behöver för att lyckas med din gryta
En smakrik gryta är enkel att laga. Men för att komma igång är det några saker du behöver i ditt kök för att lyckas få till ett härligt mustigt långkok. Mitt kök tipsar här om 5 redskap som hjälper dig laga gryta på ett kick.

Långkok i gryta innebär att maten tillagas under lång tid. Det innebär inte att du måste stå vid spisen i flera timmar, tvärt om. Långkok tar sällan särskilt mycket av din tid, istället lagar sig maten själv i en gryta medan du får tid över till annat. Matlagningsmetoden ger djupare smak åt grönsaker och mört kött. För att kunna laga ett långkok behöver du följande redskap i köket:

Gryta till långkok

En gryta med lock är a och o om du ska lyckas med ditt långkok. Välj en gryta med tjock botten, gärna gjutjärn då materialet fördelar värmen jämnt över hela grytan. Gjutjärn bevarar också värmen en god stund efter att man stängt av plattan vilket gör matlagningen lite mer energisnål och dessutom håller grytan maten varm även när den ställs fram på bordet vid dukning.

Gjutjärnsgryta röd

Foto: Anders Petter/Cervera

Annons: Stenfors gjutjärnsgryta, oval, 6,3 l, från Anders Petter, Cervera. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Recept på pulled pork

En gryta för långkok i gjutjärn fungerar på alla typer av spisar och kan även ställas in i ugnen och på grillen. De är också enkla att rengöra och tåliga.

Gjutjärnsgryta grön

Foto: Staub/Bagaren & Kocken

Annons: Emaljerad gjutjärnsgryta, rund, 3,8 l, från franska Staub, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Recept på boeuf bourguignon

Tänk på att välja en gryta med tätslutande lock så att matens smak och saftighet bevaras.

Välj en rund eller oval gryta till ditt långkok lite beroende på hur din spis ser ut men också vad du mest kommer att laga. Anpassa form och storlek på gryta efter vilken typ av mat du gillar.

Gjutjärnsgryta blå

Foto: Le Creuset/Åhléns

Annons: Emaljerad gryta i gjutjärn, 4 l, från Le Creuset, Åhléns. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Recept på vegetarisk boeuf bourguignon

Gjutjärnsgryta svart

Foto: Skeppshult/Designonline

Annons: Oval gjutjärnsgryta, 4 l, från Skeppshult, Designonline. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Goda recept på långkok – se här!

Bra kniv för att tillreda långkok

En bra kniv är ett måste i alla kök. Planerar du att laga grytor behöver du i första hand en bra grönsakskniv men också en köttkniv. En ”universalkniv” är den så kallade kockkniven som går att använda till både grönsaker och kött. Välj en kniv med bra grepp och ett blad som med lätthet tar sig igenom rotfrukter. Med kniven ska du också kunna hacka t ex lök och örter. Det är väldigt individuellt vilken typ av kniv man gillar så testa dig fram och fråga i butik om du känner dig osäker.

Foto: Kitchentime

Annons: Houcho kockkniv, blad 21 cm, med handtag i trä från Satake, Kitchentime. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Stort test av 8 olika sorters kockknivar

Foto: Hackman/Mat.se

Annons: Gourmetkniv, blad 33 cm, från Hackman, Mat.se Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Kocken ger sina 9 bästa tips på hur du lyckas med ditt långkok

Tips på stor och hållbar skärbräda

En skärbräda känns som en självklarhet i alla kök och den är en viktig hjälpreda när du ska skiva och hacka grönsaker och/eller köttbitar till ditt långkok. Här är det bra med en lite högre och ganska stor skärbräda som gör att du kommer upp från bordet och ger dig ordentligt med utrymme att skiva upp dina ingredienser. En skärbräda i sten, trä eller laminat är bra alternativ. Glöm ej att rengöra din skärbräda noga efter användning.

Skärbräda björk

Foto: Designtorget

Annons: Skärbräda i björk, 50 cm, från Designtorget. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Skärbräda teak

Foto: Teakhouse/Åhléns

Annons: Skärbräda i teak, 40,6 x 30,5 cm från Teakhouse, Åhléns. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Slev att servera gryta med

En bra slev att servera din gryta med gör matlagningen roligare. Att kunna servera utan spill är en fröjd. Den tar lite plats i en kökslåda men det finns varianter som också kan hängas upp på en krok eller list i köket eller så placerar du den i en hög kruka bland övriga matlagningsbestick.

Foto: Robert Welch/Bagaren & Kocken

Annons: Grytslev från Robert Welch, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Skydda köksbordet med snygga grytunderlägg

Ställ fram din gryta på bordet. Ett långkok gör sig nämligen finfint i sin gryta där också värmen behålls mer effektivt än om du serverar det i en skål. Och för att rädda bordet är det bra att ha ett grytunderlägg.

loop grytunderlägg

Foto: Skagerak/Svenssons i Lammhult

Annons: Grytunderlägg ”Loop” i ek från Skagerak, Svenssons i Lammhult. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Foto: Ove Eksell

Annons: Grytunderlägg ”Ögon cacao” av Olle Eksell i lackerat stål från Cervera. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Guide – så tar du bäst hand om dina skärbrädor

Annons: