Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laga mat på stormkök – 5 tips på hur du enklare lagar mat på utflykten

Laga mat på stormkök – 5 tips på hur du enklare lagar mat på utflykten
Att vandra i fjällen en klar höstdag, tälta i skärgården eller åka längdskidor över vita vidder är helt fantastiskt. Ännu bättre blir turen om du äter gott och packar smart. Mitt kök bad Emma V Larsson, expert på friluftsliv och vandring, ge sina fem bästa tips på hur man lagar mat över stormkök på utflykten eller vandringen.

Planera din meny – fokus på torkad mat

– Om du ska ut på fjället så är mat-planeringen a och o. Allt handlar helt enkelt om att göra en meny hemma, med frukost, lunch och middag för alla dagar. Du måste bestämma dig för om du vill laga alla rätter eller om du ska ta hjälp av frystorkade råvaror. Det gäller också att ta hänsyn till vikten, särskilt om du ska vandra. Kanske vill du torka mat själv och då måste du vara ute i god tid. Se till att du kan ditt valda stormkök utan och innan, och ha så mycket gas eller sprit med i packningen som du behöver, säger Emma V Larsson, till Mitt kök.

Läs också: Recept på bästa mellanmålen för dig som tränar

Vandring i Skule, Höga kusten

En lätt och varm jacka är a och o på vandring. Roc Mimic Hood på bilden finns i dam- och herrmodell i tre färger. Foto: Haglöfs

Packa din vandringsmat rätt

– När du väl har bestämt dig för vad du ska äta måste du packa maten smart och slänga alla skrymmande förpackningar. Jag brukar portionsförpacka alla måltider för mig och mitt sällskap i en fryspåse. I frukostpåsen lägger jag exempelvis två portioner havregryn, frön och russin. När vi väl ska koka vår morgongröt är det bara att hiva upp en påse och slippa måtta på plats. Detsamma gäller såklart lunch och middag. En smart lösning är att packa pasta, ris eller couscous på samma sätt. Till exempel kan du packa ris, torkad korv och kryddor i en och samma påse. Då har du en hel rätt som bara kan kokas upp när det väl är dags för middag.

Recept på kolbulle hittar du här!

Jackor och byxor som klarar vind och väta

Vindtäta och vattenavvisande jackor är ett av de viktigaste plaggen du har med på fjället. Satsa på en jacka som är lätt, stryktålig och som även har bra ventilation. Byxor du har på tur ska vara bekväma och funktionella. De ska inte vara i vägen utan följsamma och lätta så du enkelt tar dig fram, oavsett aktivitet. Här tipsar redaktionen om sköna byxor till friluftslivet.

FleeceWool Jacket med tumgrepp från Aclima. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Underställströja i merinoull från Aclima. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Skaljacka i trelagersGoretex Spitz Jacket från Haglöfs. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vandringsbyxa ”Rugged Flex Pant” från Haglöfs. Läs mer och köp här! (Extern länk)

laga mat på fjället

Här lagar journalisten och vandringsexperten Emma V Larsson enkel efterrätt över stormköket. Mums efter en dags vandring! Foto: Oskar Wallander.

Frystorkat & kryddor i fjällköket

– Det är detaljerna som kan göra en regnig eller myggsvärmande kväll till en lyxig sådan. Glöm exempelvis inte kryddor, det kan förgylla vilken rätt som helst. Jag går heller ingenstans utan färsk vitlök, torkad chili och parmesanost. Buljongpulver är en annan fin detalj. Glöm heller inte nödvändiga detaljer som något att steka i; olivolja exempelvis. Superviktigt i min packning är kaffet. Jag har alltid frystorkat kaffe och mjölkpulver med mig. Men på senare tid har jag förstått glädjen i att investera i en smart liten kaffemaskin som passar på fjället, i mitt fall en Handpresso, det är en lätt kaffepress som gör ljuvlig espresso.

Vandring i Skuleskogen, Höga kusten

Glöm inte mössan. En tunn eller lite tjockare beroende på årstid när du ger dig ut på vandring eller utflykt. På bilden mössa Maze Beabie och jacka Roc Mimic Hood. Foto: Haglöfs/Skule i Höga kusten

Vandringsmat att ha med på fjället

– Exempel på lite råvaror som alltid följer med mig på tur: hårdost håller sig fint i ryggsäcken. Pesto är perfekt att ha med som komplement till en god pasta, oljan gör att den håller sig ett bra tag. Även soltorkade tomater och torkat kött håller sig fint. Ibland har jag med mig knäckebröd som jag äter med antingen makrill i tomatsås, eller avokado som får förtäras allt eftersom de mognar. Till lunch är det skönt att sätta sig ned och ta en mat-paus, men ibland får det inte ta alltför lång tid. Därför har jag alltid med mig frystorkade soppor. De kan göras mer matiga med pasta och torkad svamp. Enkelt, snabbt – och gott! Om vädret ska försämras under dagen kan du förbereda lunchen vid frukost. Koka upp soppa och förvara i en mattermos. Du kan redan på morgonen lägga i okokta makaroner eller linser. De kommer vara färdiga när det är dags för lunch.

Välj stormkök med omsorg

Ett stormkök av bra kvalitet blir en följeslagare på många utflykter och vandringar genom åren. Det finns varianter med gas och sprit. Välj det stormkök som passar dig bäst – är det ett lätt, litet, stabilt och/eller hållbart kök som är viktigast för dig?

Stormkök - tips på bästa stormköket

Foto: Outnorth

Stormkök, Light XL, från Primus, Outnorth. (Extern länk)

Stormkök, 25-4 UL från Trangia, Outnorth. (Extern länk)

Läs mer om olika typer av stormkök på vår systersajt Allt om Mat

Unna dig sött på fjället

– Godsakerna är också en viktig del av turen. Ha alltid en godispåse nära till hand, fylld med russin, nötter och torkad frukt. Energi-bars är också en bra idé och sådana kan man enkelt göra hemma innan avresa. Tips på en god dessert är att steka äppelbitar med socker och kanel. Enkelt och mycket gott efter en lång dag på fjället.

Vandringskängor

Ett par bra kängor att gå i är a och o om du ska kunna njuta av ditt friluftsliv fullt ut. De ska vara sköna, stabila och förhållandevis lätta. Det är också bra om kängorna har någon form av vattentäthet men också andningsförmåga. För täta kängor gör inga fötter glada. Se till att testa flera par innan du slår till.

Allroundkänga ”Tjakke” från Lundhags. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Känga för lättare utflykt ”Wander” från Icebug. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Känga ”Duality” från Haglöfs. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Lager på lager när du ska ut i skog och mark

Lätta plagg som värmer och transporterar fukt är helt avgörande för att du ska trivas med dina aktiviteter utomhus. Det finns mängder av smarta material på marknaden och priserna varierar ordentligt mellan olika märken. Oavsett vad du fastnar för är ett bra underställ, ett lätt och varmt mellanlager och en vindtät och vattenavvisande jacka en bra start i din utomhus garderob.

Foto: Helly Hansen

Hoodie ”Lifa” i merinoull. Fodrad jacka ”Hero Odin Lifaloft”. Skaljacka, ”Hero Odin Infinity”, vattentät och ventilerande utan tillsatta kemikalier. Samtliga från Helly Hansen. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: 6 vegetariska proteinkällor

Intervju från 2016. Artikel uppdaterad 2020