Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laga mat på fjället – 5 bästa tipsen

Laga mat på fjället – 5 bästa tipsen

Att vandra i fjällen en klar höstdag eller åka längdskidor över vita vidder är helt fantastiskt. Ännu bättre blir turen om du äter gott och packar smart. Mitt kök bad Emma V Larsson, expert på friluftsliv och vandring, ge sina fem bästa tips på hur man lagar mat över stormkök ute på fjället.

Planera din fjällmeny – fokus på torkad mat

– Om du ska ut på fjället så är mat-planeringen A och O. Allt handlar helt enkelt om att göra en meny hemma, med frukost, lunch och middag för alla dagar. Du måste bestämma dig för om du vill laga alla rätter eller om du ska ta hjälp av frystorkade råvaror. Det gäller också att ta hänsyn till vikten, särskilt om du ska vandra. Kanske vill du torka mat själv och då måste du vara ute i god tid. Se till att du kan ditt valda stormkök utan och innan, och ha så mycket gas eller sprit med i packningen som du behöver.

Läs också: Recept på bästa mellanmålen för dig som tränar

Fjällvandra mat på fjället

Foto: Fredrik Schenholm/Bergans

Packa din vandringsmat rätt

– När du väl har bestämt dig för vad du ska äta måste du packa maten smart och slänga alla skrymmande förpackningar. Jag brukar portionsförpacka alla måltider för mig och mitt sällskap i en fryspåse. I frukostpåsen lägger jag exempelvis två portioner havregryn, frön och russin. När vi väl ska koka vår morgongröt är det bara att hiva upp en påse och slippa måtta på plats. Detsamma gäller såklart lunch och middag. En smart lösning är att packa pasta, ris eller couscous på samma sätt. Till exempel kan du packa ris, torkad korv och kryddor i en och samma påse. Då har du en hel rätt som bara kan kokas upp när det väl är dags för middag.

Frystorkat & kryddor i fjällköket

– Det är detaljerna som kan göra en regnig eller myggsvärmande kväll till en lyxig sådan. Glöm exempelvis inte kryddor, det kan förgylla vilken rätt som helst. Jag går heller ingenstans utan färsk vitlök, torkad chili och parmesanost. Buljongpulver är en annan fin detalj. Glöm heller inte nödvändiga detaljer som något att steka i; olivolja exempelvis. Superviktigt i min packning är kaffet. Jag har alltid frystorkat kaffe och mjölkpulver med mig. Men på senare tid har jag förstått glädjen i att investera i en smart liten kaffemaskin som passar på fjället, i mitt fall en Handpresso, det är en lätt kaffepress som gör ljuvlig espresso.

Läs också: Ta med nyttigt bröd på turen – tre goda recept

vandraplock3

Bra skor och kläder är a & o när du vandrar. Skinnkängor, Graninge. Trailsko, Hurricane, Saucony. Vandringssko, Strive, Haglöfs. Dunväst, Icebreaker. Goretexjacka, Spitz, Haglöfs. Vindbyxor, Torfinnstind, Bergans. Gummikänga, Ilse Jacobsen.

Vandringsmat att ha med på fjället

– Exempel på lite råvaror som alltid följer med mig på tur: hårdost håller sig fint i ryggsäcken. Pesto är perfekt att ha med som komplement till en god pasta, oljan gör att den håller sig ett bra tag. Även soltorkade tomater och torkat kött håller sig fint. Ibland har jag med mig knäckebröd som jag äter med antingen makrill i tomatsås, eller avokado som får förtäras allt eftersom de mognar. Till lunch är det skönt att sätta sig ned och ta en mat-paus, men ibland får det inte ta alltför lång tid. Därför har jag alltid med mig frystorkade soppor. De kan göras mer matiga med pasta och torkad svamp. Enkelt, snabbt – och gott! Om vädret ska försämras under dagen kan du förbereda lunchen vid frukost. Koka upp soppa och förvara i en mattermos. Du kan redan på morgonen lägga i okokta makaroner eller linser. De kommer vara färdiga när det är dags för lunch.

laga mat på fjället

Här lagar journalisten och vandringsexperten Emma V Larsson enkel efterrätt över stormköket. Mums efter en dags vandring! Foto: Oskar Wallander.

Unna dig sött på fjället

– Godsakerna är också en viktig del av turen. Ha alltid en godispåse nära till hand, fylld med russin, nötter och torkad frukt. Energi-bars är också en bra idé och sådana kan man enkelt göra hemma innan avresa. Tips på en god dessert är att steka äppelbitar med socker och kanel. Enkelt och mycket gott efter en lång dag på fjället.

Läs också: 6 vegetariska proteinkällor

Namn: Emma V Larsson
Bor: Stockholm
Gör: Frilansjournalist som specialiserar sig på resor, friluftsliv och äventyr
Frilufsar helst: Älskar alla sorters vandringar, både de i naturreservatet runt hörnet och de veckolånga uppe i vilda berg. Tycker mycket om det vardagsenkla äventyret – som att sticka ut med tältet och laga middag i en nära nationalpark.
Favoritvandring: Långvandring är det mest magiska jag vet. Mina två favoriter är när jag under fem veckor vandrade Camino de Santiagos 80 mil i ett svep, samt tuffa GR20 på Korsika som jag gjorde i somras.
Mer info om Emma hittar du på Frilandsäventyret