Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Laga mat utomhus – 5 bästa tipsen på hur du enklare lagar mat utflykten

Vandra kan man göra året runt så länge det är barmark. Klä dig efter väder och packa smart. Foto: Fredrik Schenholm/Bergans
Enkel god mat fylld av protein och kolhydrater gör vandringen roligare. Här nedan hittar du Emmas recept på halloumipasta. Foto: Emma V Larsson
Att vandra i fjällen en klar höstdag, tälta i skärgården eller åka längdskidor över vita vidder är helt fantastiskt. Ännu bättre blir turen om du äter gott och packar smart. Mitt kök bad Emma V Larsson, expert på friluftsliv och vandring, ge sina fem bästa tips på hur man lagar mat över stormkök på utflykten eller vandringen.

Planera din fjällmeny – fokus på torkad mat

– Om du ska ut på fjället så är mat-planeringen a och o. Allt handlar helt enkelt om att göra en meny hemma, med frukost, lunch och middag för alla dagar. Du måste bestämma dig för om du vill laga alla rätter eller om du ska ta hjälp av frystorkade råvaror. Det gäller också att ta hänsyn till vikten, särskilt om du ska vandra. Kanske vill du torka mat själv och då måste du vara ute i god tid. Se till att du kan ditt valda stormkök utan och innan, och ha så mycket gas eller sprit med i packningen som du behöver, säger Emma V Larsson, till Mitt kök.

Läs också: Recept på bästa mellanmålen för dig som tränar

Lager på lager när du ska ut i skog och mark

Lätta plagg som värmer och transporterar fukt är helt avgörande för att du ska trivas med dina aktiviteter utomhus. Det finns mängder av smarta material på marknaden och priserna varierar ordentligt mellan olika märken. Oavsett vad du fastnar för är ett bra underställ och någon form av väst en bra start i din utomhus garderob.

baslager

Foto: Naturkompaniet, Addnature, Peak Performance

Jacka, mellanlager i merinoull, från Icebreaker, Naturkompaniet. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Fodrad väst från Devold, AddNature. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Underställ, Spirit, långärmad tröja, finns även utan huva, och halvlånga tights, från Peak Performance. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Fjällvandra mat på fjället

Foto: Fredrik Schenholm/Bergans

Packa din vandringsmat rätt

– När du väl har bestämt dig för vad du ska äta måste du packa maten smart och slänga alla skrymmande förpackningar. Jag brukar portionsförpacka alla måltider för mig och mitt sällskap i en fryspåse. I frukostpåsen lägger jag exempelvis två portioner havregryn, frön och russin. När vi väl ska koka vår morgongröt är det bara att hiva upp en påse och slippa måtta på plats. Detsamma gäller såklart lunch och middag. En smart lösning är att packa pasta, ris eller couscous på samma sätt. Till exempel kan du packa ris, torkad korv och kryddor i en och samma påse. Då har du en hel rätt som bara kan kokas upp när det väl är dags för middag.

Vandringskängor – välj dem med omsorg

Ett par bra kängor att gå i är a och o om du ska kunna njuta av ditt friluftsliv fullt ut. De ska vara sköna, stabila och förhållandevis lätta. Det är också bra om kängorna har någon form av vattentäthet men också andningsförmåga. För täta kängor gör inga fötter glada. Se till att testa flera par innan du slår till.

Vandringskängor - här är de bästa

Foto: Sportamore, Outnorth, Naturkompaniet

Vandringskänga, Offerdal, från Graninge, Sportamore. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vandringskänga, Park, från Lundhags, Naturkompaniet. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vandringskänga, Skuta Midproof Eco, från Haglöfs, Outnorth. Läs med och köp här! (Extern länk)

Frystorkat & kryddor i fjällköket

– Det är detaljerna som kan göra en regnig eller myggsvärmande kväll till en lyxig sådan. Glöm exempelvis inte kryddor, det kan förgylla vilken rätt som helst. Jag går heller ingenstans utan färsk vitlök, torkad chili och parmesanost. Buljongpulver är en annan fin detalj. Glöm heller inte nödvändiga detaljer som något att steka i; olivolja exempelvis. Superviktigt i min packning är kaffet. Jag har alltid frystorkat kaffe och mjölkpulver med mig. Men på senare tid har jag förstått glädjen i att investera i en smart liten kaffemaskin som passar på fjället, i mitt fall en Handpresso, det är en lätt kaffepress som gör ljuvlig espresso.

Läs också: Ta med nyttigt bröd på turen – tre goda recept

Jackor som klarar vind och väta

Vindtäta och vattenavvisande jackor är ett av de viktigaste plaggen du har med på fjället. Satsa på en jacka som är lätt, stryktålig och som även har bra ventilation.

Vindjackor till vandring - här är de bästa

Foto: Haglöfs, Outnorth, Peak Performance

Regn- och vindjacka med låg packvolym i unisexmodell, Rapak poncho, från Haglöfs, Naturkompaniet. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Lätt vindjacka, Slingsby, från Bergans, Outnorth. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vindjacka, Vislight C Goretex, från Peak Performance. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vandringsmat att ha med på fjället

– Exempel på lite råvaror som alltid följer med mig på tur: hårdost håller sig fint i ryggsäcken. Pesto är perfekt att ha med som komplement till en god pasta, oljan gör att den håller sig ett bra tag. Även soltorkade tomater och torkat kött håller sig fint. Ibland har jag med mig knäckebröd som jag äter med antingen makrill i tomatsås, eller avokado som får förtäras allt eftersom de mognar. Till lunch är det skönt att sätta sig ned och ta en mat-paus, men ibland får det inte ta alltför lång tid. Därför har jag alltid med mig frystorkade soppor. De kan göras mer matiga med pasta och torkad svamp. Enkelt, snabbt – och gott! Om vädret ska försämras under dagen kan du förbereda lunchen vid frukost. Koka upp soppa och förvara i en mattermos. Du kan redan på morgonen lägga i okokta makaroner eller linser. De kommer vara färdiga när det är dags för lunch.

Byxor för vandring och uteliv

Byxor du har på tur ska vara bekväma och funktionella. De ska inte vara i vägen utan följsamma och lätta så du enkelt tar dig fram, oavsett aktivitet. Här tipsar redaktionen om sköna byxor till friluftslivet.

Vandringsbyxor - tips på bästa byxorna till uteliv

Överdragsbyxor, Candid pants, från Houdini, Naturkompaniet. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Vind- och vattentåliga byxor, Rugged flex pant, från Haglöfs, Naturkompaniet. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Lätta friluftsbyxor, Hera, från 8848 Altitude, Sportamore. Läs mer och köp här! (Extern länk)

laga mat på fjället

Här lagar journalisten och vandringsexperten Emma V Larsson enkel efterrätt över stormköket. Mums efter en dags vandring! Foto: Oskar Wallander.

Välj stormkök med omsorg

Ett stormkök av bra kvalitet blir en följeslagare på många utflykter och vandringar genom åren. Det finns varianter med gas och sprit. Välj det stormkök som passar dig bäst – är det ett lätt, litet, stabilt och/eller hållbart kök som är viktigast för dig?

Stormkök - tips på bästa stormköket

Foto: Outnorth

Stormkök, Light XL, från Primus, Outnorth. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Stormkök, 25-4 UL från Trangia, Outnorth. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Unna dig sött på fjället

– Godsakerna är också en viktig del av turen. Ha alltid en godispåse nära till hand, fylld med russin, nötter och torkad frukt. Energi-bars är också en bra idé och sådana kan man enkelt göra hemma innan avresa. Tips på en god dessert är att steka äppelbitar med socker och kanel. Enkelt och mycket gott efter en lång dag på fjället.

Läs också: 6 vegetariska proteinkällor