Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så äckligt är ditt kylskåp – och så håller du rent

Att städa kylskåpet är något de flesta av oss gör alldeles för sällan. Enligt en undersökning samlas det flera tusen bakterier - per kvadratcentimeter, i de flestas kylskåp. Vi samlar därför fem enkla städtips.

Med tanke på att det är i kylskåpet vi förvarar det mesta av det vi äter borde vi kanske ge vårt kylskåp lite mer omtanke. När företaget Microban Europe genomförde en grundlig undersökning i 30 frostfria hemkylskåp under 2011, hittade man både tarmbakterien E Coli, Salmonella och listeria.

Den värsta platsen av dem alla var grönsakslådan, där man hittade mellan 8000 och ända upp till 129 000 bakterier per kvadratcentimeter – över 750 gånger över den rekommenderade nivån.

Storstäda minst en gång om året

Storstäda minst en gång om året

Om du torkar ur kylskåpet regelbundet, aldrig lämnar gammal mat för länge och torkar upp direkt om något spills ut räcker det om du gör en rejäl storstädning en gång om året. Men gör det till en vana att rensa ut mat som blivit för gammal minst en gång i veckan. En generell måttstock är att matrester inte ska stå i kylskåpet längre än fyra dagar.

1 av 5

Läs också: 5 snuskigaste platserna i köket

Läs också: Här är de snuskigaste platserna på restauranger

Källor: Vitvaruinfo.se, Mentalfloss.com