Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kvinnorna som förändrat mat-Sverige

Kanske älskar du att både äta och laga mat. Men hur mycket kan du om din kvinnliga mathistoria? Här är 10 kvinnor som förändrat mat-Sverige!

1. Tina Nordström
Tina upptäcktes när hon deltog i tävlingen ”Årets kock” år 2000 och fick därefter medverka flera gånger som kock i ”Nyhetsmorgon”, TV4. 2001 rekryterades hon av SVT där hon ledde matlagningsprogrammet ”Mat”, tillsammans med Tomas Tengby. Programmet blev en stor succé och gick i sju säsonger. ”Jättegott!”, sagt på karaktäristisk skånska, har kommit att bli Tinas signum.
tina nord

2. Birgitta Rasmusson
Birgittas titlar är många; kokboksförfattare, föreläsare, matkonsult och skribent. Men för den stora massan blev hon riktigt känd när hon klev in som domare i ”Hela Sverige bakar”, Sjuan. Birgitta har varit testredaktör för tidningen Icakuriren och provkökschef på Ica i nästan 20 år, och hon har gjort 47 kokböcker – bland dem storsäljarna ”Sju sorters kakor” och ”Rutiga kokboken” som finns i nästan varje svenskt hem.
birgitta rasmusson

3. Cajsa Warg
Hennes riktiga namn var Anna Christina Warg och hon levde mellan 1703 och 1769. Cajsa var en svensk hushållerska och författare av ”Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber” (1755) vilken var en av de mest inflytelserika kokböckerna från mitten av 1700-talet till tidigt 1800-tal. Boken som gavs ut i 14 upplagor i Sverige och även utomlands kom att bli tongivande för svensk borgerlig matlagning under flera generationer.
cajsa warg

4. Systrarna Voltaire
Allt började med att systrarna, Lotta och Renée Voltaire, i början av 90-talet tog över Café Oscars på Narvavägen i centrala Stockholm. Sedan dess har de drivit ett flertal restauranger (en fick Gulddraken tidigare i år), butiker och kaféer och skrivit många succékokböcker. Deras linje har hela tiden varit hälsosam och ekologisk mat med mycket vegetariskt. Många av deras produkter säljs även i andra affärer i dag.
systrarna voltaire

5. Märit ”Hiram” Huldt
Märit, känd under signaturen Hiram, var en känd svensk matskribent och kokboksförfattare. Allt började när hon vann en matpristävling 1955 och då fick bli matskribent i Svenska Dagbladet. Under de följande 25 åren hade Hiram stort inflytande över matlagningen i de svenska hemmen tills hon 1980 drog sig tillbaka. 1983 valdes hon, som första kvinna, in i Gastronomiska och 2002 gav Posten ut ett frimärke med henne. 2006 gick hon bort.
märit huldt

6. Pernilla Tunberger
Pernilla, som dog 1986, var en svensk matskribent och kokboksförfattare, som de sista åren bodde i Paris. Efter att ha genomgått Jenny Åkerströms hushållsskola började hon 1937 som journalist på Dagens Nyheter där hon skrev under signaturen Pernilla. Inte bara matrecept, hon granskade allt som hade med mat att göra och drev kampanjer, den mest kända resulterade i en lag (1970), populärt kallad ”lex Pernilla”. Den innebar att alla förpackningar av livsmedel var tvunget att märkas med förpackningsdatum och bäst före-dag. För det tilldelades hon som första kvinna Stora journalistpriset i kategorin ”Dagspress”.

7. Berit Lyregård
Berit är de senaste årens mest kända matskribent i Sverige. Hon var matredaktör på Dagens Nyheter och ansvarig för deras provkök. Berit skrev över 3000 recept och gav ut flera kokböcker. 2008 bestämde sig dock Dagens Nyheter för att lägga ner provköket som instiftades på 60-talet av Pernilla Tunberger.

8. Ria Wägner
Ria Wägner arbetade som journalist i dags- och veckopress och skrev en rad böcker om mat och resor. 1956 debuterade hon som programvärd i tv-programmet ”Hemma med Ria” och blev Sveriges första tv-kändis. Hennes populära program handlade ofta om hemmet och matlagning och vände sig till svenska hemmafruar. Ria avled 1999.
ria wägner

9. Lotta Lundgren
Lotta som tidigare jobbade med reklam är i dag både författare, skribent och programledare med maten som huvudsaklig inriktning. Med tv-serien ”Landet brunsås”, kokboken “Om jag var din hemmafru eller hur man får en vardag att smaka som en lördag” och senast det populära ”Historieätarna” i SVT har hon tagit matkulturen ett steg längre och tänjt på gränserna. Programmet vann Kristallen 2013 för ”Årets livsstilsprogram”. Förra året gjorde hon och Leif G W Persson tv-serien “På jakt med Lotta och Leif” på SVT.
Lotta Lundgren - fakta.

10. Alexandra Zazzi
Hon var inte bara den första kvinnliga vinnaren av ”Expedition: Robinson” 1998, hon blev också pionjär som känd kvinnlig tv-kock. Alexandra, som är uppväxt i Italien, och då drev en delikatessaffär, fick ett eget matlagningsprogram i TV4, ”Köket”, 2000. I dag har hon hunnit skriva fyra kokböcker, driva två restauranger och vara programledare för flera tv-program. Hon syns i tv som kock med jämna mellanrum men är också matskribent, föreläsare och seminariearrangör.
alexandra zazzi

Läs också: Så bakar du godaste brownien – kolla recepten

Läs också: 10 nyttiga saker du ska äta varje vecka!

Foto: Tomas Leprince, Christian Örnberg, Robban Andersson, Cornelia Nordström, Pressens bild, SVT, Anna Bergkvist, Robin Aron
Text: Maria K Broman