Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kråkbär – fem saker du vill veta om det nyttiga bäret

Kråkbär - så här ser de ut. Foto: Fotolia
Kråkbär är runda i formen, påminner om lingon i strukturen men har hårdare kärnor. Och riset är lite barrliknande. Kråkbär tillhör växtfamiljen ljungväxter. Foto: Fotolia
Kråkbär är som lingon till formen men som mörka blåbär i färgen. Ett bär vi sällan plockar men borde äta oftare. Här är 5 fakta om kråkbär som lär få dig plocka ett par nästa gång du ger dig ut i skogen.

Kråkbär, crowberry på engelska, växer över stora delar av Sverige men framförallt i de norrländska skogarna och kallas då nordkråkbär.

Kråkbär är mörkblå, nästan svarta i färgen och växer på lågt ris som nästan ser ut som barr. Det tillhör växtfamiljen ljungväxter. Kråkbär kan plockas från augusti och hela vintern om det är snöfritt. Björnar gillar som bekant blåbär men de äter också massor av kråkbär under hösten.

Läs också: 5 goda skäl att äta lingon ofta

Kråkbär är en bra törstsläckare för den som är ute och vandrar i skog och mark men bäret kan ha en laxerande effekt så ät det med måtta.

I folkmedicin har man kokat te på på omogna frukter för att behandla bland annat njursten och bäret har också använts spm urindrivande medel. Det går också finfint att blanda i kråkbär i bakning och matlagning.

Läs också: Superbär och frukter som gör dig gott – guide

Liksom blåbär är kråkbär fullproppade med antioxidanter. De innehåller också mycket vatten och fibrer och har en låg sockerhalt vilket gör det till ett litet superbär.

Läs också: Därför ska du äta rönnbär

Källa. Wikipedia, Skogsskafferiet.se

Annons:
2 kommentarer om "Kråkbär – fem saker du vill veta om det nyttiga bäret"