Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köttbullar till julbordet – så lyckas du med dem

Köttbullar är en stor favorit på många julbord! Men hur gör man så att köttbullarna blir smakrika, fasta, saftiga och ja, helt enkelt perfekta? Vi vet! Här har vi samlat åtta enkla tips på hur du lyckas med julköttbullarna! 

köttbullar så lyckas du med dem

1. Provstek
Provstek en liten bit färs och känn om den är lagom kryddad. Det är bättre att krydda försiktigt först och sen ösa på mer om det behövs än att få översaltade köttbullar.

2. Mjukstek löken
Ska du ha lök i dina köttbullar så mjukstek den i smör först och låt den svalna innan den blandas i färsen. Risken med rå lök i bullarna är du får hårda och lite beska bitar.

3. Rulla med blöta händer
Skölj händerna med kallt vatten med jämna mellanrum när du ska rulla bullarna, så fastnar inte färsen så lätt.

4. Stek färdigt i ugn
Stek bullarna gyllenbruna runtom i smör på spisen. Lägg dem sen i en långpanna med bakplåtspapper och stek färdig bullarna i ugnen 175 grader, cirka 10 minuter. Då blir de fint genomstekta utan att brännas och bli torra.

5. Våga blanda
Prova att blanda nötfärs, kalvfärs och fläskfärs till köttbullesmeten. Det ger en djup god smak. Det är också gott att välja viltfärs till bullarna och smaksätta med senap och blötlagd torkad svamp.

6. Låt ströbrödet dra
Använder du blötlagt ströbröd, så låt det dra minst tio minuter för att undvika att bullar smakar just ströbröd.

7. Fyll ut med potatis
Blanda ut färsen med pressad, kokt potatis (mjölig sort) i stället för ströbröd.

8. Matcha med lingon
Köttbullarna blir extra goda i sällskap med något syrligt som lingon. Enklast är att råröra frusna lingon och bjuda vid sidan om. Det är också gott att göra en salsa på lingon, finhackat äpple, chili, lite socker och vinäger.

LÄS OCKSÅ:
Missa inte Mitt köks bästa recept på julköttbullar!

Test: Här är de bästa köpta köttbullarna!

Text: Ann Katrin Ljung