Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Köpa stekpanna – detta ska du tänka på

Köpa stekpanna – detta ska du tänka på
Stekpannan är ett av de viktigaste redskapen i köket. Därför är det viktigt att välja rätt stekpanna när du ska köpa en ny. Vi hjälper dig!

Det finns olika typer av stekpannor – därför gäller det att veta de olika modellernas för- och nackdelar innan du köper en ny stekpanna.

Rostfritt stål
Fördelar: Dessa stekpannor är mycket hållbara och fungerar att diska i diskmaskinen. Finns att hitta för några hundralappar.

Nackdelar: Kan vara dåliga på att fördela värmen riktigt bra. En annan nackdel är att det går åt mycket fett för att maten inte ska steka fast.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Gjutjärn
Fördelar: Du kan använda valfria köksredskap tillsammans med din gjutjärnspanna. Stekpannan tål dessutom väldigt höga temperaturer och fördelar värmen bra över hela botten och sidorna.

Nackdelar: De är tunga och handtagen blir väldigt varma. Även här går det åt mycket fett vid tillagning. Mer än vid tillagning med teflonpannor, men mindre än tillagning med rostfritt stål. Kan vara omständliga att rengöra och sköta.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Teflon
Fördelar: Det går inte åt så mycket fett för att laga mat med en teflonpanna. Maten steker inte fast lika lätt som i andra stekpannor. Teflonpannor är dessutom väldigt lätta samt de flesta går också att tvätta i diskmaskinen.

Nackdelar: Dåliga på att fördela värmen jämnt över hela stekpannan. Går endast att använda tillsammans med redskap i plast eller trä. Slits ganska snabbt.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Slutsats
Vilken stekpanna som passar bäst för dig beror på saker som hur mycket du är beredd att betala, vilka köksredskap du ska använda den tillsammans med samt hur du vill rengöra den.

Läs också: Knivguide – så väljer du rätt knivar till ditt kök
Läs också: Stekpanna till olika sorters mat

Källa: Thekitchn.com
Text: Johan Blomquist

Annons: