Logga in här

Kombucha – recept på hur du gör hälsodrycken

Kombucha – recept på hur du gör hälsodrycken
Kombucha är en hälsodryck som trendar i Sverige. Här visar vi hur du gör din egen kombucha. Steg för steg.

Kombucha är en syrlig dryck som smaksätts med kryddor, bär eller frukt. Kombucha är en väldigt bra produkt den innehåller mycket mjölksyrabakterier vilket är bra för vår tarmflora och har flera andra hälsosamma egenskaper. Här kan du läsa mer om kombuchans effekter på kroppen. 

David Amberton från Svenska Kombucha visar hur man brygger sin egen kombucha hemma i köket.

Ett tips är att testa olika bryggtider. Längre bryggtid är lika med mindre socker kvar.

1. Värm 2 liter vatten tills det börjar sjuda. Häll vattnet i glasbehållaren och lägg i tepåsarna. Låt dra 10-15 minuter.
kombucha så gör du

2. Tillsätt socker och rör om tills det lösts upp. Bakteriekulturen äter upp runt hälften av sockret under jäsningsprocessen. Man brukar använda 0,5-0,8 dl socker/liter.
kombucha steg 2

3. Låt svalna till rumstemperatur, cirka 25°C. Använd termometer eller känn med ett finger. Är det för varmt kan kombuchakulturen dö.
kombucha steg 3

4. Lägg i kulturen tillsammans med ett par deciliter av den vätska den ligger i så tar processen fart snabbare.
kombucha steg 4

5. Spänn fast bomullstyget noga med gummiband så att inget ovälkommet tar sig in. Kulturen behöver syre för att göra sitt jobb, annars stannar den i växten.
kombucha steg 5

6. Låt behållaren stå orörd 7-10 dagar i ett mörkt och varmt hörn av köket där det finns luftgenomströmning för bästa resultat, ovanpå kylskåpet eller under diskbänken.
kombucha 6

7. Smaka av med ett sugrör under kulturen tills du känner att det är som du vill ha det. Häll tillbaka kulturen och ett par deciliter vätska i annan glasbehållare när det är dags för skörd och sätt på ett tättslutande lock för att bromsa tillväxten. Förvara svalt och mörkt men inte i kylskåp.
kombucha steg 7

8. Förbered väl rengjorda glasflaskor med fruktbitar i botten. Syrliga frukter brukar smaka bra ihop med kombucha.
kombucha steg 9

9. Fyll på och förslut flaskorna. Låt stå i rumstemperatur cirka 5-7 dagar för att kolsyra dem naturligt. (Ej i direkt solljus)
kombucha steg 10

10. Förvara kombuchan i kylen.
kombucha steg 11

Läs också: Kombucha gör dig frisk, snygg och smal – läs mer här

Foto: Svenska Kombucha