Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Kombucha – därför ska du dricka trendiga hälsodrycken

Kombucha är trenddrycken som dricks av både Hollywoodstjärnor och hälsoprofiler. En dryck som kan göra dig både friskare och vackrare. Här får du veta varför du också kanske borde testa den.

Kombucha är om en fermenterad jästdryck som sägs göra under för din kropp. Här är fyra saker du bör veta om kombucha. Bloggaren och journalisten Jennie Hammar, sedan många år bosatt i Los Angeles, berättar här varför den är värd att testa.

Dryck av svamp

Dryck av svamp

Kombucha är fermenterad dryck baserad på en svampliknande bakteriekultur som tillsammans med vatten, te och socker förvandlas till en hälsobringande dryck. Tack vare mjölksyrabakteriekulturen, som också finns i yoghurt, blir kombucha ett välgörande tillskott i din kropp.

1 av 4

Läs också: Äpple- och ingefärskombucha

Läs också: Så gör du egen kombucha

Källa: Huffingtonpost, Svenska kombucha, Wikipedia

Annons:
4 kommentarer om "Kombucha – därför ska du dricka trendiga hälsodrycken"
 • Marianne Brealt
  Marianne Brealt

  Det var i slutet på 1990 talet vi började dricka Kombucha och mådde bra av det gott smakade det och smaken berodde mycket på vilket te du använde till och med barnen gillade det. Men in på 2000 dog det ut tog plats och tid och det var svårt att hitta start svamp då min dött.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Marianne Brealt

   Tack för tips. Hoppas du hittat ny ”startsvamp” så du kan göra egen kombucha igen.
   Mvh Mitt kök-redaktionen

 • Catharina Bergsell
  Catharina Bergsell

  Hittade lite negativt om kombucha…någon här som erfarit negativa reaktioner liksom nedan??

  Kombucha skadliga effekter
  Kombucha kan orsaka allergisk reaktion eller andra skadliga effekter hos dem som tar hormonbyten eller andra läkemedel. Fall har visat att upprepade dagliga intag av kombucha på så lite som 4 oz. dagligen kan leda till mjölksyraos och myosit, som båda påverkar muskelinflammation och uppbyggnad av muskelsyra. Dessutom kan möjligheten till jäsning eller felaktig bryggning leda till intag av giftig svamp, aspergillus. År 1995 kallade Center for Disease Control daglig kombucha intag som en möjlig orsak till dödsfallet och sjukan hos två Iowa kvinnor som båda drabbades av svår muskelsyrauppbyggnad. Repeterat intag av kombucha kan också orsaka leverskador, eftersom dess effekter på bukspottkörteln och lever är ganska starka.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Catharina Bergsell

   Hej,
   Och tack för din kommentar.
   Liksom med allt annat ska även kombucha intas med måtta.
   Mvh Mitt kök-redaktionen