Logga in här

Kol(!)svarta mattrenden – fascinerande men farlig

Aktivt kol är det senaste inom mattrender. Det är ett svart, oxiderat pulver som ofta tillverkas av skal från kokosnötter, och traditionellt används inom vården vid vissa akuta förgiftningar samt vid diarré.
Latte, chiapudding, mojito och glass – uppfinningsrikedomen med aktivt kol är imponerande stor. Experter varnar dock nu för att kolet kan göra mer skada än nytta, och i New York har myndigheterna till och med förbjudit aktivt kol i mat.
Kollatte, kolshot, kolglass – de udda svarta anrättningarna med aktivt kol är det allra senaste inom mattrender. De säljs med löften om detoxeffekter, men experterna varnar nu för att kolprodukterna kan ha rakt motsatt effekt – och en rad väldigt otrevliga biverkningar.

Ännu en mattrend tar sociala medier med storm, och den här gången är det nattsvarta, skummade latte och till och med glassar gjorda med aktivt kol som genererar likes. I Storbritannien säljs juice shots med det trendiga kolet för dyra pengar, och nyligen släpptes även kolberikade juicer på flaska på marknaden – allt i detoxens namn.

Läs också: Cheese tea – vågar du testa nya trendteet? 

Kan vara farligt

Juicerna med aktivt kol sägs vara bra för allt från svullen mage och stor aptit till att förebygga sjukdomar som förkylningar. Men experter varnar nu för att aktivt kol kan ha flera otrevliga biverkningar, som kan ta bort eventuellt positiva effekter av en detox.

– Aktivt kol hjälper kroppen att rensa bort gifter i kroppen i nödsituationer, men det kan också hindra kroppen från att ta upp näringsämnen, säger näringsfysiologen Rhiannon Lambert till Daily Mail.

– Det kan även orsaka svart avföring, kräkningar, diarré, förstoppning och färga tungan svart, fortsätter hon.

Läs också: 7 sorter mat som blev till av misstag

Latte med kol

Aktivt kol används bland annat för att behandla överdoser och förgiftning genom att binda kemikalierna och transportera dem bort från magen. Det har lett till påståenden om att det hjälper till att rena kroppen, och skapat en hälsotrend där företag säljer svarta juicer och andra livsmedel med tillsatt aktivt kol. I London har kollatte – aktivt kol blandat med varm, skummad mjölk – börjat dyka upp på kaféernas menyer. Smörgåskedjan Pret A Manger har också snappat upp koltrenden, och säljer en ”kolshot” med kokosvatten, citron och äpple vilket ska smaka som en ”lemonad med en sur kick”.

Läs också: Mest oväntade påläggen att testa på rostmackan

Kan påverka mediciner

Det aktiva kolet är smaklöst och ofarligt i sig, men i det långa loppet kan det vara farligt för den som konsumerar mycket av det eftersom det alltså hindrar kroppen från att absorbera näringsämnen från kosten.

– Kolet kan även påverka effekten av dina mediciner och tillskott eftersom din kropp får svårt att ta upp dem. Det finns inget behov av att ”detoxa” din kropp. Om det inte handlar om en akut förgiftning, så sköter din lever och dina njurar det och de behöver inte att du experimenterar med kol, säger Rhiannon.

Läs också: Kombucha – fördelar med trenddrycken

Förbjudet i New York

På andra sidan Atlanten har dock myndigheterna börjat ta experternas varningar på allvar. I New York meddelade stadens hälsomyndighet, The New York City Department of Health and Mental Hygiene (DOHMH), i början av augusti att det är förbjudet att använda aktivt kol i samtliga former av livsmedel. Myndigheten ska ha uppmanat restauranger att sluta servera aktivt kol sedan 2016, men nu är det alltså även förbjudet.

– Restauranger i New York får inte lov att använda aktivt kol i mat eftersom det är förbjudet av U.S. Food and Drug Administration (FDA) att användas som tillsats eller färg i livsmedel, säger Carolina Rodriguez, talesman för DOHMH i ett uttalande till Observer.

Källa: Daily Mail, Observer.

Aktivt kol är ett svart, oxiderat pulver som ofta tillverkas av skal från kokosnötter. Kolet ”aktiveras” när kol kombinerat med olika gaser utsätts för väldigt höga temperaturer. Kolet bildar då porer på ytan, som hjälper kolet att absorbera gifter och näringsämnen.

Inom sjukvården används medicinskt kol bland annat för att behandla vissa akuta förgiftningar och överdoser. Vanliga biverkningar är svart avföring, kräkningar, diarré och förstoppning.

Aktivt kol sägs göra tänderna vita om de borstas med det, och att underlätta detox om man dricker det. Några av de påstådda hälsofördelarna är rensa ut gifter, reducera svullnad och förbättra kognitiva förmågor.

 

Annons: