Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Koka ägg – så undviker du vanligaste misstagen

Man behöver inte vara raketforskare för att koka ägg. Men det är heller inte helt enkelt. Tiden, äggets storlek, mängden vatten – allt spelar roll vid äggkokning. Här är en lista på vanliga misstag som vi gör när vi kokar ägg - men också tips på hur dina ägg blir perfekta!
Glömmer att storleken har betydelse

Glömmer att storleken har betydelse

Vi kokar ofta alla ägg lika länge. Tänk på att koktiden varierar beroende på vilken storlek ägget har. Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet. Ett normalstort ägg väger cirka 53-63 gram.

1 av 5

Läs också: Stor Guide – så lång tid ska du koka dina ägg för bästa resultat

Läs också: 10 saker du inte visste om ägg

Källa: Stora äggboken, svenska ägg

Få ägget precis som du vill ha det med Mitt köks koka ägg-guide. Lägg ner ägget i kokande vatten och låt det koka enligt följande:

3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.

7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.

8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor.

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

Fakta om ägg:

Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet

Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig

Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv

Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater

Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.

Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk

Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara

72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.
Källa: Svenska ägg

Annons:
5 kommentarer om "Koka ägg – så undviker du vanligaste misstagen"
  • TOJA52
    TOJA52

    Hej, ska äggen läggas ner i kokande vatten
    eller i kallt vatten och tiden tas när det börjar koka?

    Glad påsk / Totte

  • bjvrn
    bjvrn

    Hej! Energisparande äggkokning!
    Jag köper ofta frukostägg som brukar väga mellan 60 och 70 gram.
    Lägger alltid äggen i kallt vatten. När vattnet kokar stänger jag av plattan men låter kastrullen vara kvar på plattan. Tills tiduret piper.
    För hårdkokta ägg i 11 min. ( Vid 12 minuter blev gulan lite torr).Häller sen bort vattnet och skakar kastrullen så att skalet spräcks. (inte för hårt). Sen spolar jag i vatten för att kyla äggen. Äggen blir väldigt lättskalade.
    Löskokta ägg 4 min. När vattnet kokar stänger jag av plattan men låter kastrullen vara kvar på plattan. Tills tiduret piper. Sen kyler jag till lagom ät-temperatur.

    • Larsa123
      Larsa123
      svar till bjvrn

      Dom där tiderna är nog väldigt varierande beroende på spis och kastrull.
      11 minuter på en induktionsspis med en bra kastrull är nog ägget grönt.
      Men med en dålig spis och en dålig kastrull är det löskokt. Eftersom det tar väldigt olika lång tid för att koka vattnet. Därför är en mer excakt tid från det vattnet kokar och lägga i äggen då. Och ur energisparpunkt använd induktionshäll i andra hand och liten elektrisk äggkokare i första hand.

      • Pär Sköld
        Pär Sköld
        svar till Larsa123

        Plattan skulle ju vara av så det är irrelevant. De går på eftervärmen.

  • Pär Sköld
    Pär Sköld

    Faktorer som påverkar: Äggets storlek, Äggets temperatur, Antal Ägg, Storleken på Kastrull, Beskaffenhet (tjocklek, botten etc.) på kastrull, Effekt på spis, Lock/inte lock, om lock, hur tätt sitter det?

    Så ni kan glömma tiderna som anges, de är helt irrelevanta. Ni får helt enkelt pröva er fram på er egen spis med de antal och sort av ägg som ni föredrar i den kastrull ni brukar använda och med den vattenmängd som ni vill. För lite vatten gör att temperaturen i kastrullen blir ojämn, tänk på det.

    För mig, på min spis men min tjockväggade kastrull med 1 l vatten och 6-7st ägg gäller:

    Lägg kalla ägg i kastrullen, slå på plattan. Slå över kokande vatten från vattenkokaren (1lit), ställ på nu varma plattan och koka precis upp på max effekt. Sänk värmen till 4a (av9) och starta omedelbart klockan på 3min. plocka upp de ägg du vill ha löskokta (vi har lite olika frukostpreferenser) och lägg dem i kallt vatten, spola 30 sec. Låt resterande ägg gå ytterligare 4 min.

    De löskokta äggen är då riktigt löskokta och vitan längst in koagulerad men lös. De hårdkokta har en väldigt lätt krämig kärna. De hårdkokta som blir över äter vi upp kalla under de närmaste dagarna. De är inte så krämiga att de inte blir bra kalla utan har bara inte hårdnat helt.

    Så, systematisera lite och fundera på hur du gör och gör samma varje gång, först då kan du styra resultatet. Och glöm hålltiderna i artikeln.