Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Koka ägg – så lyckas du med det perfekt kokade ägget

Bästa guiden till perfekt kokat ägg. Här får du veta hur många minuter ägget behöver för att bli precis som du önskar. Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Lös gula eller hårdkokt... Lär dig koka äggen som du vill ha dem. Se vår guide här! Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Hur lång tid tar det efter man lagt ner ett ägg i kokande vatten till att det blir alldeles perfekt? Mitt Köks koka ägg-guide hjälper dig att hitta den perfekta koktiden för just din smak. Löskokt, mjukkokt eller hårdkokt, alla tycker vi om olika sorters kokta ägg. Ett kokt ägg passar perfekt till frukostmackan men också som mellanmål i farten.

För att få till det perfekta kokta ägget så är det först några punkter du bör ha avklarade. Börja med att koka upp precis lagom mycket vatten så att vattnet precis täcker äggen. Vänta med att lägga i äggen tills vattnet börjar koka (vilket nås vid temperaturen 100 grader) och lägg sedan ner äggen i det kokande vattnet.

Koka ägg – hur lång koktid för löskokt, mjukkokt och hårdkokt?

Föredrar du ett löskokt ägg till frukost eller vill du ha ett hårdkokt ägg på mackan? Alla tycker vi om olika och har olika smak. Med den här guiden får du veta hur du får ditt ägg just i din smak.

3 minuter
Både vitan och gulan är lös. Passar bra till emulsioner och dressingar, till exempel Nobisdressing.

4 minuter
Lös gula, något fastare vita. Rätt koktid för att servera ägget på eller i pasta som blir härligt krämig.

5 minuter
Gulan fortfarande rinnig, men vitan har börjat bli fastare i sin konsistens. Koktid för ett perfekt löskokt ägg.

Läs också: Undvik de vanligaste misstagen när du kokar ägg

6 minuter
Äggulan börjar koagulera i kanterna men är fortfarande mycket krämig. Fast vita.

7 minuter
Krämig gula som börjar bli fast och en helt fast vita. Precis mitt emellan löskokt och hårdkokt.

8 minuter
Något fastare äggula. Passar bra till sallader och krämiga, men fasta ägghalvor.

Läs också: 10 saker du inte visste om ägg – se här!

9 minuter
Fast vita och gula. Nu börjar äggen närma sig hårdkokta. Ultimata koktiden för att hacka ner i till exempel grabbröra och gubbröra. Också perfekt ägg koktid för ägghalvor.

10 minuter
Ljusgul gula. Mycket nära helt hårdkokt.

11 minuter
Gulan har börjat få ett vitt, grynigt utseende. Rejält hårdkokt. Efter 11 minuter börjar äggulorna få en grön kant och blir gryniga och torra. De blir tråkiga i både utseende och smak och brukar skämtsamt kallas militärägg.

Läs också: Koka ägg i micro – tre olika sätt

1. Kyl ner äggen direkt efter kokning. Då blir de lättare att skala äggen.
2. Ta ut äggen från kylskåpet en stund före kokning. Då minskar risken att de spricker.
3. Tänk på att koktiden varierar beroende på hur stora äggen är. Ett notmaltstort ägg väger cirka 53-63 gram.
4. Det är lättast att koka rumstempererade ägg. De spricker inte så lätt när man lägger ner i kokande vatten. De skiljer också lite på kok tid beroende på hur stora ägg man kokar ett normal stort ägg väger ca 53-63 g.
5. Ska du koka till många personer och har tillgång till en ugn med ånga kan du sätta in hela pappkartongen i ugnen. Ånga i 13-14 minuter och skölj sedan äggen i kallt vatten. Resultatet: Perfekt kokta ägg, fasta och krämiga.