Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klyftpotatis – så gör du dem godast

Klyftpotatis – så gör du dem godast
Klyftpotatis är bland det godaste man kan tänka sig! Det funkar till allt och är älskat av alla.

Hur gör man dem då för att de ska bli så goda som möjligt? Vi har satt ihop den perfekta listan för dig som vill göra de absolut godaste klyftpotatisarna – till helgens middag eller bara som gott snacks! Till köttfärslimpa, till laxen eller till entrecote – suveränt gott!

1. Välj en fast potatissort. Några vanliga potatissorter som är fasta är bintje, asterix och folva.

2. Vill du få en krispigare och smakrikare potatis ska du behålla skalet på. Det räcker med att skrubba potatisen.

3. Skär potatisarna i ganska stora bitar. Använd en skärbräda och en stadig kniv. Använd en mindre kniv till att skära bort eventuella skador och mörka fläckar.

4. Skölj av potatisklyftorna innan de sätts in i ugnen. Då minskar risken att potatisen ska fastna i ugnsplåten eftersom vattnet tvättar bort stärkelsen. Ugnsplaceringen är bäst i mitten.

5. Häll olivolja på plåten/långpannan och örter som rosmarin och timjan över potatisklyftorna. Ströbröd gör dem extra krispiga. Vitlöksklyftor kan också få stekas med. Flingsalt och krossad svartpeppar är passande kryddor som ger god smak.

6. Välj en stor plåt/långpanna. Då kan alla potatisklyftorna ligga fritt och ha kontakt med plåtbottnen. Ligger de ovanpå varandra tillagas de ojämnt och riskerar att bli mosiga.

7. Komplettera gärna med morötter, rödbetor, palsternacka och svamp i ugnen. Det passar bra ihop med potatisen.

8.  Ifall du använder plåt ska du se till att den har höga kanter så att ingen vätska rinner ut.

9. Vänd potatisklyftorna med jämna mellanrum – minst två, tre gånger – under  tiden i ugnen. Detta för att få en jämn stekyta och för att potatisarna inte ska fastna. Använd en tång eller stekspade och gå försiktigt fram så att du inte skadar potatisarna.

10. Smaka på potatisen för att testa när den är klar. Eller använd en provsticka. Generellt gäller 250 grader i 20-40 minuter beroende på potatisklyftornas storlek.

Läs också: Perfekt till lövbiffen – här är recepten!

Text: Bengt Isaksson

6 kommentarer om "Klyftpotatis – så gör du dem godast"
  • kullebo10
    kullebo10

    Helt ok recept.
    Det jag gör är att förstärka dem i het panna med olja och lite smör, rör om de ordentligt under stekning så behöver du inte röra i ugnen. 225 grader i ugnen så är de klara och krispiga.

  • PPSOHLBERG
    PPSOHLBERG

    Jag skulle vilja tipsa om att behålla skalet på och dessutom att sen ställa potatisen med skalet neråt på antingen en smord plåt eller bakplåtspapper. och sen ringla over olja eller smör.
    Då sluter sig de ytorna som är skurna och det blir riktigt kripsigt men mjukt innuti.
    Brukar lägga rotfrukter lite ovanpå när potatisen stått en stund.
    Det blir helt fantastiskt resultat.

  • bobjn
    bobjn

    Ett tips till
    Ha klyftorna i en plastpåse häll i olivolja och tillsätt kryddan persillado och skaka om den tillslutna påsen så får du olja och krydda jämnt i klyftorna.

  • Rapunzel
    Rapunzel

    Saa här gör jag ; Läg grova klyftor med eller utan skal paa plaat med bakpapper, men INGEN olja, salta och lägg paa rosmarinkvisstar och/ eller oreganon. Ugn 200 grader i ca. 30 minuter och potatisklyftorna blir frasiga och fantastiska till allt och speciellt förstaass till en god saas !!

  • Katy
    Katy

    Superenkelt! Lägg potatisklyftorna i en plastpåse, häll över ca 1-1½ msk olivolja, kryddor, tillslut påsen – skaka. Häll över dom i en långpanna, på bakplåtspapper, fördela klyftorna så dom inte ligger på varandra. Stek dom på 200C – ca 30-40min.. Du behöver inte vända dom, oljan, kryddorna är jämt fördelade. Jag använder kryddmixen VEGETA, tillverkas i Kroatien, kan köpas hos Willys i ½ kg förpackning. Innehåller en massa kryddor, torkade-malda rotfrukter, godare, smidigare, billigare än buljongtärningar. Kan användas i alla maträtter, jag har tom. i sallader.