Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Klassiska serviser – från Grön Anna till Swedish Grace

Guide till 7 klassiska serviser som funnits i svenska hem i generationer. Här får du veta mer om porslinet som vi äter på och dricker ur varje dag. Lär dig mer om bland annat Mon Ami och stengods från Höganäs.

 Grön Anna

Foto: Jorunn Amcoff

Servisen ”Grön Anna” skapades på Göteborgs porslinsfabrik i slutet av 1890-talet. 1914 övertog Rörstrands porslinsfabrik produktionen av det vita porslinet med grönt blommönster. Formgivningen är nyrokoko och servisen tillverkades i flintgods fram till 1994 och därefter fältspat innan produktionen lades ned 2002. I folkmun kallas servisen ”Gröna Anna”.

Swedish Grace

Swedish Grace - porslin servis

Mönstret på porslinet Swedish Grace skapades av Rörstrands grand old lady Louise Adelborg 1930. Då gick den under namnet Nationalservisen men fick senare namnet Swedish Grace. Mönstret på servisen har reliefdekor som föreställer veteax.

Annons: Swedish Grace-porslin hittar du här! (Extern länk)

Läs också: Designklassiker till ditt kök – de här vill du ha!

Ostindia

Ostindia porslin servis

Dekoren på Rörstrands mest populära servis genom tiderna är sprungen ur en skärva porslin från skeppet Götheborg som förliste 1745. Utifrån den skapade Knut Almström Ostindia-servisen som lanserades i samband med Ostindiska kompaniets grundande 1932. Caroline Slotte har efter det skapat Ostindia Floris som enligt formgivaren är ett slags tillägg till ursprungsdekoren.

Annons: Bästa pris på Ostindia-porslin just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Mon Ami

mon ami

Marianne Westman är skaparen bakom Mon Ami (betyder ”min vän” på franska) som lanserades 1952. Servisen blev något av ett flaggskepp för Rörstrand men lades ner 1987 för att återvända i en förnyad variant 2008. Utmärkande för originaldekoren är flytande blått medan den nya skepnaden är mer modern i sitt uttryck.

Annons: Läs mer om Mon Ami och köp här (Extern länk)

Läs också: 5 saker du behöver för att göra riktigt gott kaffe

Berså

Foto: Gustavsberg Berså/Prisjakt

Foto: Gustavsberg Berså/Prisjakt

Mönstret Berså, med gröna rundade blad som växer parvis i vertikala rader, skapade konstnären Stig Lindberg för Gustavsbergs porslinsfabrik 1960. Det gröna bladmönstret användes i första hand att dekorera en geometrisk servis som konstnären även dekorerade med andra mönster men då just den här servisen och Berså-mönstret blev så förknippade med varandra talar man numer om Berså-servisen. Porslinsfabriken tillverkade servisen fram till 1974 för att 2005 åter börja tillverka kaffekoppar med mönstret. Stig Lindberg är även upphovsman till bland annat Adam, Eva, RIBB och Prunus.

Gustavsbergs porslinsfabrik, som idag är Nordens enda tillverkare av benporslin, grundades 1825 och har varit i drift sedan dess.

Annons: Bästa pris på Berså-porslin just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Höganäs Keramik

Höganäs Keramik porslin servis

I Höganäs i Kullabygden startade Höganäs Keramik 1909. Här tillverkade man bruksföremål i stengods som tål och bevarar värme. 2010 fick designgruppen FRONT i uppdrag att förnya servisen men basen tar fortfarande avstamp i det klassiska kermikkruset.

Annons: Läs mer om Höganäs och köp här! (Extern länk)

 Teema

1Teema_plate_set_white

Teema är formgiven av en av Iittalas mest namnkunniga, keramikern och konstnären Kaj Franck. Varje del i Teema utgår från tre enkla former: cirkel, fyrkant och rektangel.

Annons: Läs mer om Teema här! (Extern länk)

Källa: Dukatbord, Rörstrand, Gustavsbergs porslinsfabrik, Wikipedia, Residence magazine, Antikvärlden

Blå Blom
Med rötter i 1700-talets England tog porslinet med det blå blommorna sig till Sverige på 1800-talet. 1874 började Gustavsbergs porslinsfabrik tillverka vitt benporslin med upphöjda koboltblå blommor och 1911 skapades servisen ”Blå blommor”. Men några blå blommor är det faktiskt inte som dekorerar porslinet utan små druvklasar omgivna av vinblad. Servisen, som länge var Sveriges äldsta industriprodukt, slutade tillverkas 2006.

Pyro
Vardagsservisen Pyro, formgiven av Wilhelm Kåge, var Gustavsbergs porslinsfabriks första ugnssäkra servis. Den presenterades på Stockholmsutställningen 1930 men började produceras året innan. Tanken med Pyro var att man kunde tillaga och servera mat i samma form och därmed spara tid. Dekoren med en stiliserad blomma och en vågbård var ursprungligen i brunt men lanserades också i grönt och blått. Servisen gjorde succé men produktionen var trots det större än efterfrågan vilket resulterade i restlager som senare såldes ut och delar hamnade som fyllnadsmassor i centrala Gustavsberg. Servisen producerades mellan 1929-1955.

Koka Blå
Vardagsservisen Koka Blå formgavs av Hertha Bengtsson till utställningen H55 i Helsingborg 1955. Året efter började den ugnståliga fältspatsservisen tillverkas för Rörstrand. Liksom Pyro var det här porslin som både kunde användas vid tillagning och servering. Koka Blå, som även fanns med brun glasyr under en period, producerades åren 1956-1988.