Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kexchoklad – 4 saker du inte visste

Kexchoklad är en av Sveriges kändaste choklader. Vi har samlat fem historier från kexchokladens liv. Du hittar dem här!

I dag har kexchokladen en lika given plats i de svenska butikerna som Bingolotto hade i rutan på 90-talet. Men det är inte många som har koll på historier från kexchokladens liv. Det har vi!

1. Födelse
Kexchokladen föddes 1938. Redan samma år gjorde också de välkända kexrutorna entré på förpackningen. Senare under 40-talet blev ordet KEX mer synligt när förpackningen blev rödare.

2. Nya storlekar
Under 70-talet hände det mycket kring kexchokladen. Nya storlekar och smaker lanserades. Försäljningen ökade också med 61 procent under 1971. Från 1974 till 1976 fördubblades försäljningen av kexchoklad.

3. Reklam
Under 80- och 90-talet satsade Cloetta mycket på marknadsföringen av sin knapriga choklad. På 80-talet gick det att läsa reklamtexter som ”Slalomåkare faller för läckra kex!” och under 90-talet föddes den klassiska sloganen ”Go’ och glad kexchoklad”.

4. Användes som muta
En fånge vid Tillbergaanstalten i Västerås hade 2004 för mycket mat med sig tillbaka efter en permission. I utbyte mot en ost och en låda kexchoklad lät vårdaren maten passera. Vårdaren dömdes efter detta för mutbrott. Det skrev Vestmanlands Läns Tidning.

Läs också: Ahlgrens bilar – 7 sker du inte visste
Läs också: Hallonlakritsskalle – här är allt du behöver veta

Källa: Cloetta.com
Text: Johan Blomquist

Foto: Cloetta

Foto: Cloetta