Logga in här

Kastrullguide – tips på vad du ska tänka på när du köper kastrull

Kastruller finns i en mängd storlekar, modeller och material. Dessutom skiljer sig kastruller mycket i pris beroende på vad du väljer. Här är en enkel guide till dig som funderar på att köpa ny kastrull till ditt kök eller letar present till en matlagningsintresserad vän. Se här!
kastrullguide - tips till dig som ska köpa ny kastrull

Foto: Shutterstock

Vilken kastrull passar dig?

Gillar du att laga mat och är kräsen när det gäller vilka redskap du har i köket? Bor du trångt eller har du mycket utrymme i köket? Och hur mycket pengar är du beredd att lägga på några kastruller? Fundera på vilka behov du har och vilken typ av matlagare du är. Äter du pasta ofta kanske det kan vara värt att investera i en rejäl pastakastrull. Är du en sås-människa kan en sås-kastrull med många års garanti vara värd en hel del. Ett stort eller litet hushåll avgör också vilken storlek på kastrullerna som känns mest relevant.

Tack och lov är utbudet av kastruller vad gäller både storlek och priser väldigt stort så alla, oavsett behov och budget, kan hitta den kastrull hon eller han behöver. Här är en enkel guide så du lättare kan välja kastrull vid behov.

kastrullguide - tips när du ska köpa ny kastrull

Foto: Shutterstock

Här hittar bästa priset just nu på små kastruller – se Prisjakt

Spishällar – vilken kastrull fungerar på min spis?

Ja, det är det första du måste ta reda på innan du investerar i nya kastruller. För alla kokkärl passar inte på alla spisar. har du elspis med gjutjärnsplattor eller en glashäll, har du en gasspis eller keramisk häll? Har du induktionshäll behöver du kastruller med magnetisk botten, på övriga spisar kan du använda vilken typ av kastrull som helst. Tänk på att gaslågan inte får vara för hög när du lagar mat, särkilt inte om du har en kastrull med plasthandtag. Anpassa också kastrullens storlek efter kokplattans storlek för mest effektiv och säker matlagning.

kastrullguide - tips när du ska köpa ny kastrull

Foto: Shutterstock

Rostfritt eller?

En bra kastrull börjar i botten. Ja, precis, i kastrullens botten. För det är härifrån som värmen sprids och fördelas. En tjock botten med en innesluten kärna av koppar eller aluminium är optimalt för en jämn värmespridning i kastrullen. Och ju tjockare botten man har desto mindre är risken att maten bränner fast. Så en tumregel är att kolla på tjockleken på en kastrullbotten. Här är den största skillnad mellan en bra och en dålig kastrull. En tjockbottnad kastrull hjälper dig också spara energi då den behåller värmen längre än en med tunn botten.

Att kastruller oftast är rostfria beror på att de är lätta att rengöra och inte rostar (vilket namnet avslöjar). Många av kastrullerna går också att diska i diskmaskin men här får du ha koll då t ex vissa kastrullhandtag inte ska utsättas för diskmaskinen.

Det finns också kastruller i gjutjärn, emalj och aluminium med invändiga non-stickbeläggningar.

kastrullguide - tips när du ska köpa ny kastrull

Foto: Shutterstock

Här hittar du bästa priset just nu på mellanstora och stora kastruller – se Prisjakt

Välj rätt lock till din kastrull

När du köper en kastrull ska du först ha klart för dig vad du ska använda den till? Är det en såskastrull eller ska du ha den till potatis- och pastakokning. Och då är nästa fråga, behöver du ett lock till kastrullen? Ja, det behöver du, i det flesta fall. Välj en kastrull med tillhörande lock som är tätslutande för att behålla värme och vätska i kastrullen. Det finns också lock med hål på kanten för att man ska kunna hälla bort pastavatten smidigt och det finns lock som sitter mindre tätt.

Här är det lite användningsområde som får styra ditt val också. Det finns både glaslock och lock i rostfritt stål. Köper du en liten kastrull där du vill kunna göra sås eller t ex värma mjölk kanske inte ett tillhörande lock är en nödvändig investering.

kastrullguide - tips när du ska köpa ny kastrull

Foto: Shutterstock

Handtag på kastrullen

Handtag i plast eller i rostfritt stål, det är frågan. Det viktigaste är att handtagen är väl förankrade i kastrullen och att de är både användarvänliga och bekväma att hålla i. Kastruller med plasthandtag kan inte ställas in i ugnen och bör helst inte diskas i diskmaskin då de tappar i färg.

Kastruller säljs en och en men också ganska ofta i set om 3-5 kastruller. Har du redan hittat en modell eller tillverkare du gillar kan ett set vara prisvärt. Är du nykomling i kastrulldjungeln är det en bra idé att köpa en kastrull, använda den ett tag, och sedan köpa till fler, i samma eller annat märke.

Källa: Prokök.se, Köksguiden

Här hittar du bästa priset på kastrullset just nu – se Prisjakt

Läs också: Guide – så väljer du rätt sorts stekpanna

Läs också: Knivguide – så väljer du rätt kniv till ditt kök

Vilken typ av spis har jag?

Vad ska jag använda kastrullen till?

Vilken storlek på kastrull behöver jag?

Behöver jag ett lock?

Hur känns kastrullen när jag lyfter den?

Du klarar dig långt med tre kastruller i olika storlek. En liten kastrull för t ex såser och äggkokning, en mellanstor för soppor och potatiskokning och en större för pasta och storkok.