Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kantareller – 5 fakta den härliga kantarellen

Kantareller – 5 fakta den härliga kantarellen
Kantareller kallas för skogens guld - inte att undra på. De är gyllene, goda och nyttiga. Här får du veta mer om dessa läckerheter från svampskogen!

Lever i symbios
I motsats till många andra svampar, till exempel champinjoner, lever inte kantarellen av dött material i skogen. Den lever i stället i symbios med gamla träd. Träden levererar sockerämnen till svamparna vilker ger dem en helt egen smak – pepprig. kryddig och – alldeles underbar…

Är nyttiga
Kantareller är inte bara vackra och goda. De innehåller också mycket nyttigt. Till exempel proteiner och en stor mängd kostfibrer, som gynnar matsmältningen. Dessutom nyttiga mineraler som selen, mangan, zink, kalcium och järn. Men framförallt är kantareller rika på C- och D-vitaminer. C-vitaminerna försvinner dock ifall svampen tillagas medan D-vitaminerna bevaras även vid tillagning. D-vitaminer är bland annat bra för huden och immunförsvaret samt motverkar benskörhet.

Ifall du plockar trattkantareller ska du ta svamparna en och en och studera utseendet innan du lägger dem i korgen. Till skillnad mot den vanliga gula kantarellen har trattkantarellen en giftig svamp som påminner om den. Det är den toppiga giftspindelskivlingen. Den är mycket giftig men skiljer dig från trattkantarellen genom sin toppiga hatt och rödbruna skivor. Den gula kantarellen har en dubbelgångare i narrkantarell eller falsk kantarell men den är inte giftig.

Läs också: 5 saker du behöver när du ska plocka svamp

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Frys in dem
Om du får kantareller över kan det vara en bra idé att frysa in dem. Men då bör du först förvälla svampen. Annars kan den bli besk. Gör så här: Dela större kantareller i mindre bitar. Lägg ner svampen i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme och rör försiktigt. Tillsätt lite vatten ifall svampen inte avger egen vätska. Låt svampen koka i vätskan mellan 10 och 15 minuter. Häll över svampen i burkar eller påsar, gärna med överbliven vätska. Låt svalna. Frys in.

Torka den
Att torka svamp är en utmärkt konserveringsmetod när det gäller trattkantarellen. Den håller i flera år. Så här gör du på enklaste vis: Bred ut trattkantarellerna på ett bakplåtspapper och placera i ett torrt köksskåp. Låt svamparna ligga på papperet i tre dygn, tills de blir knastertorra. Förvara dem i glasburk med lock. Smula sedan svampen i såser, soppor eller grytor. Eller blötlägg i 15 minuter ifall du vill få den mjuk. Den gula kantarellen passar inte för torkning eftersom den då kan bli besk och seg.

Foto: Fotolia

Foto: Fotolia

Källa: arla.se, veckansmiddag.com, torkasvamp.se, ica-kuriren.se, iform.se.

Läs också: 5 saker du inte visste om trattkantarellen

Text: Bengt Isaksson

Passar till det mesta
Kantareller kan ätas naturella eller tillredas på olika sätt och passar till i stort sett allt. De smakar förträffligt till fisk- och kötträtter, på pizza och pasta, i pajer och risotto eller varför inte rostade som garnering på en leverpastejsmörgås. En populär rätt är sauterade kantareller i smör med salt och peppar, serverad på bröd som ett komplement till kötträtter. Bra smakkompisar till kantareller är lök, citron, äpple och timjan.

Stek i smör
Smörstekta kantareller är en delikatess. Lägg svampen i en torr och medelvarm stekpanna och låt svampens vätska koka in. Lägg sedan i smöret och stek svampen. Lägger du i smöret från början blir svampen smörkokt istället för stekt. Efter stekningen ska svampen saltas. De smörstekta kantarellerna passar utmärkt till det mesta. De smakar till exempel ljuvligt på en rostad brödskiva.

Intensiv och fyllig
Kantarellens mindre släkting trattkantarellen är också en utmärkt matsvamp. Smaken är intensiv och fyllig. Många föredrar den i såser, stuvningar eller soppor. Att steka trattkantareller tillsammans med gul lök och servera till stekt viltskav är enormt gott. Trattkantarellerna kan också förgylla vanlig biff eller höja en oxfilé till skyarna. Örter som passar som hand i handske med trattkantareller är rosmarin och salvia.

Annons:
1 kommentar om "Kantareller – 5 fakta den härliga kantarellen"
  • Hobbykocken
    Hobbykocken

    Bra fakta och fina bilder. Kul att något som är så underbart gott, också är nyttigt. Så brukar det ju inte vara 🙂