Logga in här

Kan man värma matlådan flera gånger? Experten reder ut!

Kan man värma matlådan flera gånger? Experten reder ut!
Blir maten dålig och måste kastas om man har värmt upp den flera gånger? Absolut inte, menar Livsmedelsverkets expert.

Många tror att mat som värmts upp en gång efter tillagning måste slängas. Men det stämmer inte, menar Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

– Det finns egentligen ingen gräns för hur många gånger du kan värma upp din mat, så länge du värmer den så att den blir rykande varm och sedan kyler ner eventuella rester.

Om du värmer din matlåda på jobbet men sedan inte äter upp allt, kan du alltså spara resterna och äta dagen efter, utan att vara rädd för att bli sjuk.

– Det som avgör hur många gånger du kan värma din matlåda är en kvalitetsfråga. Efter ett par värmningar kanske maten blir rätt tråkig och torr i konsistensen. Att värma en matlåda till lunch, äta lite och sedan kyla ner igen och spara till kvällen eller dagen efter går alldeles utmärkt, säger Christina.

Samma råd gäller under rötmånaden

Under sommaren och rötmånaden blir många extra oroliga för att bli sjuka av mat som sparats. Men Livsmedelsverkets hygienråd gäller året runt, oavsett om det är rötmånad eller inte.

– Däremot går tillväxten av bakterier snabbare när det är varmt och fuktigt, vilket gör att man behöver vara snabbare med att ställa in kylvaror och matrester i kylskåpet.

Det sägs ofta att vissa råvaror, som till exempel spenat och persilja, aldrig ska värmas upp igen. Stämmer det?

– Nej, vad jag kan komma på finns det inga livsmedel som inte tål att värmas igen. Vad gäller spenat är det en myt att den inte får återuppvärmas. Det man ska vara noga med vad gäller tillagad spenat är att kyla ner eventuella rester snabbt, säger Christina.

Är det bättre att värma maten på spisen/i ugnen än i mikron?

– Så länge maten blir ordentligt uppvärmd är det ingen skillnad på om du använder spisen, ugnen eller mikron. Det kan dock vara svårare att få en jämn temperatur i mikro, och det kan därför vara bra att känna lite på maten så att man vet att allt har blivit ordentligt uppvärmt.

Läs också: 4 vanliga myter om att värma mat i mikrovågsugn

Christinas tips – så håller du maten fräsch och ätbar så länge som möjligt:

  • Håll alltid god kökshygien och kyl ner/ställ in matrester i kylskåpet så fort som möjligt.
  • Under sommarmånaderna är det extra viktigt att snabbt ställa in kylvaror i kylskåpet efter att du har handlat. Är det riktigt varmt ute, eller om du har långt hem från mataffären, kan det löna sig att ta med en kylväska att förvara maten i.
  • Bäst temperatur i kylskåpet är 4 grader. Matrester som ställs in i kylen direkt efter att de har svalnat håller vanligtvis i 5-7 dagar, och har du 4 grader eller kallare i kylskåpet kan de hålla längre än så.
  • Planera för dina matrester! Vet du att du inte kommer att äta upp resterna inom en vecka är det bättre att frysa in dem.

Läs också: Maten du aldrig ska värma i mikrovågsugn

Läs också: Göra rent mikron – snabbaste sättet att få den skinande ren!

Annons: