Logga in här

Kaffe – så länge håller ditt kaffe

Vi dricker 27 miljoner koppar kaffe varje år. Bara i Sverige. Men när blir det för gammalt för att dricka? Här får du veta allt du behöver veta om ditt kaffe!

1. Så länge kaffet är i en obruten förpackning har det en lång hållbarhet eftersom det är packat utan syre. Alla sätter ett år på kaffet som hållbarhetstid men tester har gjorts två år efter utgånget datum och det har inte varit något fel. Enligt kaffegrossisten Arvid Nordquist har inte ens de mest kritiska kaffekännarna hittat någon smakförändring efter hela två år. Och kaffe blir inte farligt efter lång tid.

2. En bruten kaffeförpackning skall förvaras väl tillsluten (fetterna och de eteriska oljorna härsknar i kontakt med luft). Gör du det kan kaffet smaka lika gott i 14 dagar efter att förpackningen har öppnats. Efter det kan kaffet bli smaklöst och mista sin fräschör.

3. Det bästa är en sluten mörk burk, eller dess originalförpackning med en klämma på, i ett mörkt skåp eller kyl. Svalt är bra. Kan man skydda aromerna från att lämna kaffet och syre från att komma in kan kaffet hålla sig i många månader. Har man en otät förpackning eller en papperspåse försvinner aromerna och kaffet smakar surt/syreskadat redan efter någon månad.

Text: Maria K Broman

Källa: Löfbergs.se, Kaffeladan.se, Lura.com, Aftonbladet.se, Recepten.se, Dt.se, Tassimo.se, Johan & Nyström

Läs också: Så förvarar du ditt kaffe

Läs också: Kaffe – dricker du ditt kaffe på rätt sätt?

Kaffe

Foto: Colourbox