Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Kaffe – så förvarar du det på bästa sätt

Kaffe är en populär dryck hos det svenska folket. Varje år dricker vi 27 miljoner koppar varje år, bara här. Men det är svårt att veta hur man förvarar sitt kaffe på bäst sätt. Här kan du läsa tre saker som är viktig när det gäller hur du ska förvara ditt kaffe för att det inte ska bli dåligt.

1. Kaffet har fyra huvudsakliga fiender, syre, värme, ljus och fukt. Lagra därför alltid ditt kaffe torrt, mörkt och svalt och i en tät förpackning, i ett mörkt skåp eller kyl. Kaffe är en färskvara och så fort det utsätts för luft torkar det och aromer och smak försvinner ut i luften. Värme gör att smak och doft utvinns, därför ska det hållas ifrån solljus och värme (ex spis eller element).

2. Förvarar du kaffet i kylen, använd då en ordentlig förslutningsklämma så att fukt och lukt från andra livsmedel inte angriper kaffet. När du sedan ska använda kaffet, låt det uppnå rumstemperatur igen, detta för att inte påverka bryggningstemperaturen, vilket kan ge en försämrad kopp.

3. Lagrar du större mängder kaffe, går det bra att frysa in det, för att förlänga bäst före-datumet.

Text: Maria K Broman

Läs också: Så här länge håller ditt kaffe

Läs också: 10 anledningar att dricka kaffe varje dag

Kaffe

Foto: Colourbox