Logga in här

Kaffe – 19 saker du måste veta

Kaffe är så populärt att det skulle kunna kallas för Sveriges nationaldryck! Här är 19 spännande saker du inte visste om kaffe.

Svenskarna dricker cirka nio kilo kaffe per person och år.  Men långt ifrån alla vet att kaffet kommer från ett bär, varit vin från början och kan bota sjukdomar. Kolla in faktan om kaffet här!

1. Koffeinfritt finns inte
Forskare har kommit fram till att konsumtion av 5-10 koppar koffeinfritt kaffe kan ge samma nivå av koffein som en eller två koppar vanligt kaffe.
kaffe

2. Ljusare kaffe är starkare
Mörkrostat kaffe har mindre koffein än ljusrostat. Även om smaken ofta är starkare, bränner rostning faktiskt bort en del av koffeinet.
kaffesmoothie recept

3. Skyddar mot sjukdomar
Forskning har visat att äldre patienter med höga nivåer av koffein i blodet har mindre risk att få Alzheimers, att koffein har positiva effekter på diabetes och Parkinsons, och skyddar mot hudcancer hos kvinnor. Kaffe kan även förbättra konditionen och minska risken för dödsfall.
kaffe

4. Kaffe är bär
Kaffebönorna som vi känner till dem är egentligen frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar. Varje kaffebär innehåller två frön. Det kallas bönor på grund av dess likhet med just bönor.
kaffe 2

5. Espresso mindre koffein
En italiensk espresso betyder ”när någonting tvingas ut”. Detta eftersom kaffet görs genom att man tvingar kokande vatten genom pressad kaffesump. Och även om espresson har mer koffein per volym än vanligt kaffe, innehåller ändå en kopp en tredjedel mindre koffein mot en vanlig kopp kaffe eftersom det dricks i mindre kvantiteter.
kaffe och cigarett

6. Mjölk tar bort koffein
Kaffe med tillsatt grädde svalnar 20 procent långsammare än svart kaffe. Och när du tillsätter mjölk försvagar det effekten av koffein. Våra kroppar tar upp kaffe mycket långsammare när det innehåller mjölk vilket minskar koffeineffekten.
nava64tumblr

7. Lukten får dig pigg
Bara genom att känna lukten av kaffe kan få dig pigg. En grupp forskare har kommit fram till att enbart inhalering av kaffearomen kan ändra aktiviteten av vissa gener i hjärnan och ta bort sömnbrist. Och när du sedan dricker kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt.
Kaffe

8. Getter upptäckte kaffet
Legenden säger att getherdar i Etiopien på 900-talet märkte effekten av koffein på sina getter, som verkade ”dansa” efter att ha ätit kaffebär. En lokal munk gjorde då en drink med kaffebär och fann att det höll honom vaken hela natten, den första koppen kaffe hade fötts.
e902a09dcfa4ffe969a024e2e3fb3d92

9. Koffeinet filtreras bort
Den vanligaste metoden att ta bort koffein från kaffe är vattenutvinning där hett vatten läcker ut koffeinet. Vätskan går igenom ett filter som tar bort koffeinet, och sen får vattnet absorberas av bönorna igen för smaken och oljorna.
coffee-gif

10. Tre sorters bönor
Det är främst två sorters kommersiellt odlat kaffe som står för världshandeln: Arabica, som bidrar med högre priser och står för 70 procent av världsproduktionen, och Robusta – som främst används i blandningar för snabbkaffe. Robusta är mer bitter och har dubbelt så mycket koffein. Inom varje underart finns också en mängd varianter av sorter och korsningar.
kaffebönor

11. Vädret avgör priset
Den mest inflytelserika faktorn som avgör priset på kaffe i hela världen är vädret i Brasilien. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe, och gör att priserna höjs.
coffee-gif1

12. Brasilien störst i världen
Brasilien producerar 40 procent av världens kaffe, vilket är dubbelt så mycket som andra- och tredjeplatshållarna Colombia och Vietnam. Hawaii är enda staten i USA som rent kommersiellt odlar kaffe, Kona heter kaffet. Eftersom kaffe växer bäst i klimat längs med ekvatorn är Hawaiis väder optimalt.
coffee-press-animated

13. Kaffe var mat från början
Kaffebär mixades förr med fett för att skapa ett energirikt mellanmål. Det konsumerades också som ett vin när det gjordes av fruktköttet och hette då qahwah, som kommer från Jemen och betyder vin. I Turkiet kallades det kahveh tills holländarna började kalla det koffie som sen blev kaffe.
steam

14. Mest antioxidanter
Enligt en forskningsstudie från universitetet i amerikanska Scranton, är kaffe den ledande källan till antioxidanter i USA. Amerikanerna konsumerar i genomsnitt 1299 mg av antioxidanter från kaffe varje dag. Te är en avlägsen tvåa med 294 mg av antioxidanter.
giphy (6)

15. Först att bli frystorkat
Kaffe var det första livsmedlet att bli frystorkat. Processen för frystorkning – färskvaror placeras i en tork – startade under andra världskriget för att kunna bevara livsmedel.

16. Överdosera kaffe
Man kan överdosera kaffe. Toxicitet från en koffeinöverdos kan ge symptom som rastlöshet och illamående till oregelbundna, snabba hjärtslag och kramper. Men för att riskera en dödlig dos måste man dricka över 100 koppar inom en kort tidsperiod.
giphy

17. Olagligt kaffe
Det har funnits fem försök att förbjuda kaffet genom historien. Bland annat 1511 i Mecka där ledarna trodde att kaffet stimulerade radikalt tänkande, under samma århundrade i Italien eftersom prästerna trodde kaffet var satanistiskt. Den ottomanska ledaren Murad IV tog det längst när han införde straff för kaffedrickare 1623; misshandel och att bli kastad i havet.

18. Elefantdynga nästa
Lite mer än tjugo elefanter i norra Thailands gyllene triangel matas med kaffebönor som produceras på närliggande odlingar, sedan plockar bönderna ut bönorna från elefanternas dynga. Kaffet kallas Black Ivory (svart elfenben), och sägs ha jordaktig och mjuk smak. Under den långsamma rötningsprocessen, bryter enzymer ner kaffeproteinet och jäsningen sker.
0077

19. Största handelsvaran
Kaffe är världens andra största handelsvara. På första plats kommer olja. Det finns i dag ungefär 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som är involverade i att producera kaffe.

Läs också: Dricker du ditt kaffe på rätt sätt? Kolla in de 5 vanligaste felen vi gör!

Läs också: 11 typer du träffar varje gång du går på kafé

Källa: Goodhousekeeping.com, popularmechanincs.com, Ilovecoffe.jp, Kitchendaily.com, Fairtrade.se
Text: Maria K Broman