Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julmat – 10 saker du inte visste om den

Julmaten är något många älskar. Men hur mycket kan du om julmaten vi äter varje år? Var kommer julbordet ifrån och varför äter vi det vi äter? Här får du veta 10 saker du kanske inte hade en aning om.
Grisen som återuppstod

Grisen som återuppstod

Hur många vet egentligen att anledningen till att vi har julskinka på bordet är den hedniska asatron? Där berättas att gudarna varje kväll slaktade grisen Särimner som sedan återuppstod på morgonen. Spadet som blev över använde man till att göra buljong till dopp i grytan.

Foto: Eva Hildén Smith Styling: Lena Söderström

1 av 10

Läs också: Stort test av julskinka: Här är den bästa och sämsta!

Läs också: Här är årets bästa julmust – stort test

Källa: Kokaihop.se, Scanfoodservice.se, Julbordsguiden.se, Juligen.se, W.spisa.nu

Foto: Om ej annat anges Adobe Stock
Text: Maria K Broman