Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Julklappstips till den som redan har allt

Vad ger man för julklapp till den som redan har allt? Mitt kök tipsar här om julklappar till den medvetna matlagaren, till den som hellre ger än får och till alla som gillar att laga mat i säsong för ekonomins och miljöns bästa.

Säsongskalender

Säsongskalendern av Stina Lindecrantz

Foto: Säsongskalendern

Ät efter säsong – för smakens, ekonomins och miljöns skull. Det låter enkelt men kan vara lite klurigt då man kanske inte har koll på vilka grönsaker och frukter som är i säsong just nu. Med Säsongskalendern får du alla svar. Här listas vad som är i säsong månad för månad och som bonus får man  information om respektive gröda. En fin och användbar inredningsdetalj till alla kök. Köp en fin ram till och häng på väggen!

Säsongskalendern hittar du här!

Kokbok för en grönare vardag

Käka grönt - Julia Tuvesson

Foto: Miriam Preis/Norstedts

För alla julfirare som gillar lättlagad, god och bra mat är den här kokboken årets julklapp. Julia Tuvessons ”Käka grönt” är en kokbok fylld med vegetariska recept för alla tillfällen och smaker. Från plåtmat där hela rätten lagas på just en plåt till goda grytor, tapas, festmat och mycket mer.

Boken innehåller 50 gröna recept samt tips på nya vegetariska måltidsmodeller för att förenkla allt från inköp till hur du bygger det ultimata basskafferiet och vad som bör ingå i ditt vegetariska startkit.

Annons: ”Käka grönt!: Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott”, Norstedts. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Katastrofpaket

Katastrofpaket

Foto: Röda korset

Kring jul dignar borden av underbart god julmat och julgodis i alla färger och former. Här hemma i alla fall. På många andra platser i världen ser vardagen helt annorlunda ut. Hjälp människor som inte har mat för dagen genom att ge bort ett katastrofpaket i julklapp. Katastrofpaketet från Röda korset kostar 133 kronor vilket räcker till mat och vatten för en person i en månad samt en värmande filt, grundläggande saker som räddar människors liv efter en katastrof. Du som köper paketet får ett gåvobevis att ge bort i julklapp.

Katastrofpaket från Röda korset hittar du här!

Styckningsschema för grönsaker

styckningsschema - poster på grönsaker

Foto: Marbodal

Vad ska jag göra med rotsellerin? Och vilka delar på fänkålen kan man använda? Vi är många som är sugna på att testa nya grönsaker och använda mer av de grönsaker vi redan tycker om. Till vår hjälp har kokboksförfattaren och matkreatören Paul Svensson i samarbete med Marbodal, skapat styckningsscheman för grönsaker för att minska matsvinnet. Genom att lära känna grönsakerna i fråga, deras unika delar, kan vi också lättare använda hela grönsaken när vi lagar mat. För varje poster som säljs skänks 100 kronor till Matcentralen, ett verksamhetsområde inom Stockholms Stadsmission.

– Genom att byta ut köttet till grönsaker vill vi utmana de klassiska styckningsscheman som finns idag. Förhoppningsvis kan vi också inspirera svenskarna till nya måltider som gör lika gott för magen som för själen, säger Paul Svensson i ett pressmeddelande.

Varför inte ge bort ett modernt styckningsschema till en matälskare i din närhet?

Posters med styckningsschema för fänkål, rotselleri och purjolök hittar du här!

Läs mer: 18 julklappstips som förgyller köket

Brandsläckare – julens säkraste paket

brandsläckare från Solstickan

Foto: Solstickan/Designtorget

Alla kan laga mat men ibland kan det gå på tok… Kanske glömmer man kakorna i ugnen, kolan på spisen eller köttbiten i stekpannan. Då är det bra att ha fungerande brandvarnare i hemmet. Som en extra säkerhet bör alla ha en brandfilt eller en brandsläckare hemma om olyckan skulle vara framme. Så varför inte brandsäkra köket hos någon du tycker om?! En snygg julklapp för allas säkerhet.

Annons: Brandsläckare från Solstickan, Designtorget. Läs mer och köp här! (extern länk)

Ge bort en kompost

kompost

Foto: Adobe Stock

Det låter kanske inte som årets roligaste julklappstips men det här är bra grejer. Och alla, oavsett om man bor i hus eller lägenhet, kan ha en kompost. De senaste året är den så kallade bokashi-komposten på allas läppar. Bokashi, från början ett varumärke, innebär att man lägger sina matrester i en komposthink med tappkran, strör över lite kompostströ och stänger locket. Efter någon dag pressar du ner de komposterade och tömmer behållaren på vätska genom en liten kran. Den bruna vätskan blir till gödning för (kruk)växter. När komposten är full tömmer man innehållet i sina odlingar eller blandar med jord i krukväxterna. Med andra ord, inga matrestpåsar som står och luktar och måste bytas och du får näring till dina befintliga växter.

Är kompost inget för den du ska köpa julklapp till kan en bunt avfallspåsar till matrester vara nog så välkomna. Man glömmer alltid att ta med dem hem från affären när man är och handlar…!

Annons: Komposthink Urban Garden” från Green Line, Clas Ohlson, läs mer och köp här! (Extern länk)

Ge bort något återvunnet

Yoga-plagg i återvunnet/förnybart material från Casall

Foto: Casall

Ingen har väl missat att träning är bra för kroppen, och hjärnan. Har du någon i din närhet som behöver röra på sig lite kan en länk till Anders Hanssens Sommar i P1-prat vara en fin julklapp. Det kan man lyssna på medan man tar en julpromenad i mellandagarna. En annan god klapp är att ge bort träningskläder tillverkade av återvunna, biologiskt nedbrytbara eller förnybara råvaror. Casalls Concious Choice-kollektion är skapade av just detta. Här hittar du bland annat yoga-plagg på detta tema.

Ge bort något praktiskt

Väskor i återvunnet material från Sandqvist

Foto: Sandqvist

En bra ryggsäck behöver alla. Ett skonsamt sätt att bära din packning på väg till jobbet, skolan, utflykten eller en kortare resa. Komplettera med en lättviktsväska för sånt som inte väger så mycket men som ändå. I Sandqvist serie Fusion hittar du väskor som är tillverkade i återvunnen nylon med högkvalitativa läderdetaljer. Väskornas foder är tillverkade av 100% återvunnen polyester.