Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Jordgubbar – här är allt du behöver veta

Jordgubbar är favoritbäret för många. Här är allt du behöver veta om om den röda, söta och goda jordgubben.
Vitaminbomber

Vitaminbomber

Jordgubbar är mycket c-vitaminrika. Åtta jordgubbar innehåller mer c-vitamin är en fullmogen apelsin. En portion jordgubbar, på cirka 125 gram, kan ge mer c-vitamin än det rekommenderade dagliga intaget på 75 milligram.

Jordgubbar är nyttiga på flera sätt. Bland annat stärker de immunförsvaret, sänker kolesterolvärdet och kan motverka vissa cancerformer. Det beror på den höga halten av nyttiga antioxidanter. Den är upp till tio gånger högre än i äpplen.

1 av 5

Läs också: 5 anledningar att frossa i jordgubbar

Läs också: Så gör du för att hålla jordgubbarna färska längre

Läs också: Så gör du vår godaste jordgubbstårta

Text: Bengt Isaksson

Jordgubbar är botaniskt sett inte bär utan skenfrukter. De små kärnorna utanpå jordgubbarna är små nötter. Själva plantan tillhör familjen rosväxter.

Jordgubbar är hybrider inom smultronsläktet. De kallades ananassmultron när de introducerades i Sverige under senare delen av 1700-talet. Namnet jordgubbe kom till i svenska språket 1841. ”Gubbe” är från början dialektalt och betyder liten klump.

1 kommentar om "Jordgubbar – här är allt du behöver veta"