Logga in här

Janssons frestelse – recept

Janssons frestelse är en mumsig gratäng som passar lika bra på julbordet som på påskbordet. Uppskattas av både stora som små! Här är våra bästa tips och recept. 

Janssons frestelse är en gratäng gjord på potatis, lök och ansjovis – och är en riktig klassiker. Det är viktigt att gratängen får stå rätt länge i ugnen, för att potatisen ska bli riktig färdig och koka ihop med de andra smakerna – mellan 1,5 till 2 timmar. Om din Jansson börjar få för mycket färg kan du täcka över den med lite folie, så att den inte blir bränd.

Här är våra bästa recept på Janssons frestelse!

Läs också: Bästa recepten på sill hittar du här

Läs också: 8 tips – så lyckas du med köttbullarna

Det finns lite olika teorier om var Janssons frestelse kommer från. Enligt en del har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf ”Pelle” Janzon som gjorde sig känd genom att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng. Andra menar att det var en Östermalmsfru vid namn Elvira Stigmark som lät döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn.

Janssons frestelse kan även göras vegetarisk, utan ansjovis, och kallas då för Hanssons frestelse. Ett tips när du ska göra din Janssons frestelse till julbordet är att göra den några dagar, eller veckor, i förväg och sedan frysa in. Då är det bara att ta fram och värma på innan gästerna kommer!

janssons frestelse recept