Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Janssons frestelse enligt Leif Mannerström

Janssons frestelse enligt Leif Mannerström

Fast eller mjölig potatis till Janssons Frestelse? Det är en viktig fråga som kan orsaka smärre bråk i en del familjer.

Men för stjärnkocken Leif Mannerström finns bara ett rätt sätt – hans!

– Det här kommer bli en landsplåga, säger Leif som delar med sig av sitt privata recept till Mitt kök.

Efter att ha kollat runt märkte vi att frågan huruvida potatisen ska vara fast eller mjölig i Janssons Frestelse var mycket delad. Så pass att det till och med skapar mindre gräl i en del hushåll. I en familj väljer parterna varje år att göra var sin frestelse till och med.

Andra frågor är, vilken sorts kaviar och ansjovis ska man välja? Vad är egentligen det ”rätta”?

För att få expertråd och tips ringde vi till stjärnkocken Leif Mannerström för att ta reda på svaren. Och det var tydligt från hans sida:
– Det ska självklart vara fast potatis! ryter han med sin från tv välkända stämma, på ett sätt som bara en etablerad och engagerad kock gör. En del vill ha grynig potatis med det går inte att äta.
– Det är inte många som kan göra en Janssons – så enkelt är det, lägger han till.
Och vad gäller kaviaren och ansjovisen är han också mycket bestämd. Där finns inga alternativ!

Snällt nog är Leif Mannerström villig att dela med sig av sitt privata recept som ger den ”perfekta” Janssons Frestelsen.
– Följer man mina råd blir den alldeles krämig och fin, säger Leif. Det här kommer bli en landsplåga.
Så håll till godo! säger vi.

Leif Mannerström:

”Ta 8 hekto fast potatis som skalas och strimlas i skivor om 3-4 mm. Den får absolut inte under några omständigheter sköljas när den strimlats! Potatisen sköljer man innan man börjar skala den. Man behöver nämligen stärkelsen i potatisen som binder grädden.
Ta sedan 3 ganska stora lökar som skivas fint. Kasta roten! Stek löken i smör tills den blir gyllenbrun och smaka av med salt och peppar. Du ska absolut inte lägga i rå lök i frestelsen som vissa gör. Då skär det sig!
Varva sedan potatisen och löken med ansjovis. Och det ska inte vara vilken ansjovis som helst. Det måste vara ansjovis gjord på skarpsill och får inte vara den ansjoviskryddade sillfilén. Det är oäkta vara och näst intill kriminellt!
Salta och peppra sedan lite lätt. Ha på ansjovisspadet.
Vispa ihop rikligt med grädde och 2 matskedar kaviar. Och, använd inte Kalles kaviar! Det ska vara Ejderns orökta kaviar på tub. Strö över med ströbröd om du vill.
Täck sedan all potatis och ansjovis med grädden och grädda tills grädden kokat ihop och potatisen är mjuk. Garnera gärna med några extra ansjovisfiléer.”

Se där! Mästerkocken Mannerströms bästa recept på Janssons frestelse. Det är väl ingen som vågar säga emot?

Text: Maria K Broman

1 kommentar om "Janssons frestelse enligt Leif Mannerström"
 • Mats Lindfors
  Mats Lindfors

  Varför utgår man ifrån att Leif skulle få stå oemotsagd, samt ger honom epitetet ”mästerkock”…!?!
  Hans forna vapendragare Christer Svantesson är mästerkock, av den gamla goda stammen, men Leif är ingen actionkock, han tillbringar sin tid till marknadsföring och att skänka service och ge gästerna ett trevligt bemötande, för att ge ordet ”upplevelse” en omslutning, så gästen återkommer…så jag skulle nog hellre titulera honom ”källarmästare”…

  Nå, nu var det väl Jansson det skulle handla om och han har ju själva temat på pränt, även fast jag inte kan lista ut hur man ”strimlar potatis i skivor”, själv brukar jag skiva den först och därefter strimla den…
  Eftersom jag gör seriös Jansson, som den gjordes innan kaviartuben kom till, så utesluter jag löjrommens ”kusin från landet” som är en ren skitprodukt…
  Så, som ansjovis-booster har jag dels min kryddblandning som motsvarar ansjovisens egen inläggningskryddning, dvs kvarnad svart-och krydd-peppar, lagerblad, kryddnejlika, samt aningen kardemumma, oregano och kanel…detta, tillsammans med lite havssalt och ansjovisspadet blandas med några bestämda åttor i 40%-ig grädde, så den får lite stake, så att säga, innan jag gjuter in Jansson i sin dräkt, för om man inte uttryckligen blandar efter min instruktion, så lägger sig ansjovisspadet i bottnen, tillsammans med vatten från potatisen, med det fetaste från grädden på ytan, medans det i bottnen bildas en äcklig j-a diffus gelé, den skiktar sig alltså som en regnbågsdrink och blir inte trevlig att bomba i salamandern som nattvickning med obligatorisk öl i halvmörkret efter man roddat och valsat köket och gör nästa dags beställningar i sin ensamhet…ingen rast ingen ro, bara slita och gno…