Indisk mat – därför älskar du den

Tikka masala, tandoori, palak paneer… Håller du med om att indisk mat är alldeles utsökt? Nu är det till och med bevisat av forskare, hemligheten till varför indisk mat smakar så gott.
Det indiska köket är berömt för sina starka kryddor – och många älskar maten. Nu har forskare på Indian Institute for Technology kommit fram till varför vi älskar den unika smaken av indisk mat – den liknar nämligen inget annat.
Foto: Fotolia
Över 2 000 populära indiska recept har undersökts, enligt The Washington Post, och forskarna tror sig ha hittat förklaringen: indisk mat har få överlappande smaker.
Medan många västerländska kockar parar ihop liknande ingredienser, gör indierna på ett helt annat sätt. Cayenne blandas med koriander, kardemumma med garam masala, vilka alla är kryddor som inte har någon kemisk överlappning med varandra. Och resultatet blir alltså att korman på den indiska restaurangen smakar så ljuvligt.
Läs också: Indisk chicken korma – recept
Läs också: Så gör du det perfekta naanbrödet
Läs också: Indisk gryta – recept på daalgryta
Text: Johanna Lundholm
