Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ikeas nya köttbullar med insekter

Ikeas nya köttbullar med insekter
Köttbullar från Ikea är kända över hela världen. Men i framtiden kommer de älskade bullarna att göras på insekter, alger och matrester. I alla fall om man får tro forskarna på möbeljättens framtidslabratorium.

Köttbullar från Ikea är utan tvekan en av de mest kända ”svenska” rätterna ute i världen. Och de allra flesta i Sverige har nog någon gång ätit en tallrik med potatis, gräddsås och köttbullar efter en stressig dag på något av Ikeas varuhus.

Men i framtiden kan matsedeln i allmänhet och köttbullarna i synnerhet att se helt annorlunda ut. Griskött eller nötkött hör snart till det förflutna. I stället kan det bli aktuellt med köttbullar gjorda på till exempel matrester, alger och insekter. I alla fall om man får tro forskarna på Ikeas framtidslabratorium Space10 i Köpenhamn.
– Vi använder köttbullar… för att vi vill visualisera komplicerad forskning på ett enkelt, roligt och bekant sätt. Det finns nästan ingen kultur i världen som inte gör köttbullar, säger forskaren Kaave Pour på labbets sajt.

Anledningen till att forskarna på allvar börjat fundera i nya banor är att köttätandet i världen har enorm påverkan på miljön. Att producera kött kräver mycket vatten, bidrar till skogsskövling och påverkar den globala uppvärmningen.

Med de nya köttbullarna hoppas forskarna kunna vänja folk vid tanken på att helt byta matvanor och också kunna producera mat på ett mer hållbart sätt.
– Det kan vara ganska svårt att föreställa sig att vi i framtiden kommer att äta konstgjort kött eller insekter.  Men med den ökade efterfrågan på mat måste vi börja överväga att lägga till alternativa ingredienser tilll vår vardagsmat, säger forskaren Bas van de Pol.

Läs också: Köttbullar – stjärnkocken Melker Anderssons recept

Läs också: Julmust – här är årets bästa i stort test

Text: Christofer Byström