Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Hydroponisk odling – så odlar du grönsaker i vatten

Hydroponisk odling – så odlar du grönsaker i vatten
Att odla grönsaker utan jord är enklare än du tror. Så funkar hydroponik, eller hydrokultur som det också kallas, steg för steg.

Kan man odla utan jord alltså? Jo, det går finfint. Hydroponik innebär att växten odlas i ett slutet system i en behållare med vatten som blandats med gödningsmedel. Metoden innebär bland annat att mindre vatten går åt då det inte dräneras som det gör när man odlar i jord.

Vattenkultur

Vattenkultur

Hydroponik, hydrokultur eller vattenkultur är en form av växtodling i konstgjord miljö där växten får sin näring genom rötterna som placerats i, eller regelbundet kommer i kontakt med vatten med näringslösning. Det finns både för- och nackdelar med denna odlingsform. Fördelarna är bland annat att man slipper jord där skadedjur kan förekomma och man kan få större skördar. Nackdelar är att odlingen kräver mer engagemang och kunskap och grödan riskerar att skadas om något går fel i odlingsprocessen.

1 av 6

Läs också: Så odlar du örter och grönsaker på balkongen

Läs också: Förläng livet på örter på kruka som du köpt i butik – se här!

Källa: Råd & Rön, Hemmaodlat.se, Växteko.nu Wikipedia

Liksom vid all typ av odling mår grödorna bäst av solljus. Har du inte tillgång till ett fönster i söderläge kan det vara bra att komplettera med någon form av LED-belysning.

Tänk också på att odlingen står där det är lagom varmt. Undvik dragiga platser och placera den inte heller för nära ett element. Lagom är bäst.

Odlingsmedia i olika former binder vatten och hjälper fröplantornas rötter att få fäste. I mindre format kan det även blandas med vanlig jord och fungera som dränering i krukor.