Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Hummer – så fiskar, delar och tillagar du den

Hummer är en klassisk och lyxig delikatess som gör sig allra bäst färsk. Här hittar du allt du behöver veta om det populära kräftdjuret - och vad som faktiskt gäller om du vill fiska och tillaga hummer på egen hand.

Hummerpremiär

Hummerpremiären är den dag på hösten då det i Sverige blir lagligt att börja fiska hummer. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september, kl 07:00. Årets premiär blir såldes den 14 september.

Hummerfiske – regler för 2017

Nya regler för hummerfisket har införts i år. Detta för att beståndet ska få möjlighet att växa till sig – här har vi sammanfattat det du behöver veta inför årets fiske:

 • Förkortad fiskesäsong – fritidsfiskare fiska fram till och med den sista november och yrkesfiskare fram till och med den sista december.
 • Neddragning av antalet tillåtna redskap
 • Höjt minimimått och krav på större flyktöppningar
 • En fast period för redskapsförbudet innan hummerpremiären

Så förvarar du din hummer

Skaldjur är en färskvara. Det enda sättet att förvara hummer är att hålla dem levande, om man inte väljer att frysa köttet. Man bör helst koka hummer en dag i förväg. Och den får gärna, liksom kräftor ligga i sin egen lag och ta smak.

Läs också: Så öppnar och äter du ostron bäst

Koka hummer

Koka upp vatten och salt. Låt koka några minuter, smaka gärna av vattnet. Det ska vara lika salt som havsvattnet på västkusten. Ta bort gummibanden från klorna före kokningen, de kan ge oönskad smak.
 Lägg ner hummern med klorna först i det kokande vattnet. Mät tiden från när vattnet återigen kokar. Låt hummern sjuda sakta. Ta av från värmen, låt svalna i spadet.

Ungefärliga koktider – ta tid från när det börjat sjuda igen efter du lagt i hummern:

 • Hel hummer upp till 1/2 kg – 8-10 minuter
 • Hel hummer upp till 1 kg – 45-15 minuter
 • Hel hummer upp till 2 kg – 15-18 minuter

Så delar du en hummer

Är du osäker på hur du delar hummer, var alla godbitarna finns och vilka delar som rensas bort? Här låter vi den erfarna kocken Nisse Molinder visa hur man bäst går tillväga.

Steg för steg:

 • Dela
  Lägg hummern på en skärbräda och ta fram en vass kockkniv. Vik ut stjärten på hummern så att den spjärnar. Uppe på skölden kan det tecknas som ett kors , där sticker du ner kniven, ända ner till skärbrädan bak mot stjärten på hummern. Vänd på hummern och dela den med kniven från huvudet och framåt.
 • Rensa
  Rensa bort innehållet i magen och den svarta strängen.
 • Ta ur köttet
  Använd en tesked för att lyfta ut köttet ur skalet.
 • Öppna klon
  Hummerklon tar du loss genom att först bryta loss klon från benet. Sedan bryter du loss den lösa klodelen. Gör ett vänligt men bestämt hack med kniven mot ena sidan av klon, så att det blir en spricka i skalet. Dela på skalet och ta försiktigt ut köttet ur klon. Ta även ur köttet ur den lilla klodelen.
 • Glöm inte benen
  Klipp upp skalet i benen med en sax och pilla försiktigt ut köttet.
 • Klart
  Nu är hummerköttet klart och redo att tillagas

Tillaga hummer – 5 goda recept

Hummer passar lika bra till förrätt som till huvudrätt och kan kokas, gratineras eller användas i soppa eller sallad. Här kommer 5 goda recept:

————–

Källor: Nisse Molinder, Ica.se och boken ”Fisk – direkt från proffsköket” samt Havs och Vattenmyndigheten.

Hummern är en allätare och äter kräftdjur, snäckor, havsborstmaskar, musslor, sjöborrar, kadaver mm. Det händer också att hummern äter sina egna artfränder.

——-

Hummern har flera färgpigment bl.a. blått och rött. Färgen på hummerns skal är oftast svart men vid kokning blir hummern röd.

——-

Hummern blir cirka  22-70 cm lång och kan väga upptill 3-5 kg även om det är relativt ovanligt med humrar över 1 kg.

——-

En hummer kan bli över femtio år gammal. Tillväxten är mycket varierande och därför kan en portionshummer (400g) vara allt från tre till över tio år gammal.

——-

I Sverige finns hummern utmed kusterna i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Den uppehåller sig på ganska grunt vatten (3-40 m) där den lever på stenig och klippbunden botten.

Annons: