Logga in här

Hemmagjord ansiktsmask – 11 recept

Hemmagjorda ansiktsmasker är enkla att göra och du har säkerligen ingredienserna hemma redan. Här får du 11 supertips på mat som föryngrar och förbättrar huden.
hemmagjord ansiktsmask

Foto: Fotolia

Visste du att naturliga ämnen i olika livsmedel kan göra underverk för din hud? Inte bara genom att äta, utan också utifrån – direkt på huden. Du måste inte köpa dyra ansiktsmasker och skönhetskrämer längre. Allt du behöver finns i ditt kök eller närmsta matbutik. För en bråkdel av pengarna, och dessutom helt utan gifter.

Här får du 11 tips på matprodukter som både föryngrar och ger dig en snyggare hud:

1. Kokosolja
Den så populära kokosoljan är perfekt som hudkräm då den stärker bindväven som gör huden fast, smidig och mjuk. Kroppen ”äter” nämligen det som smörjs på huden så tänk på att det ska vara så rent, och helst naturligt, att man kan äta det. Laurinsyran i kokosolja agerar även bakteriedödande på huden, och kan därför också motverka akne. Ett bra alternativ för den som vill undvika mineraloljor (som är en biprodukt av bensintillverkning) i sin skönhetsvård.

2. Jordgubbar och blåbär
Jordgubbar är fulla av C-vitamin. Enligt ny forskning har människor som äter mat fullt av C-vitamin färre rynkor och mindre åldersrelaterad torr hud än de som inte gör det. För smidigare hud ska du applicera en bärmask i ansiktet . En mask gör du enkelt genom att mixa jordgubbar, blåbär, yoghurt och honung.

3. Olivolja
Olivoljans antioxidanter och goda egenskaper gynnar inte bara insidan, den mjukar även upp huden utifrån. Redan de gamla romarna brukade massera in sig med olivolja för att få huden att stråla och se jämnare ut. Olivolja är perfekt för tunn och känslig hud och fungerar även bra på torra läppar.

4. Grönt te
Grönt te innehåller massor av antioxidanter. Drick tre stora koppar om dagen, spar påsarna i kylen och lägg dem sedan på ögonen. De tar bort svullnad och piggar upp trötta ögon. Lägger du dem på huden kan de bygga kollagen, minska inflammation och motverka solskador. Mycket bra för den med känslig hy.

5. Granatäpple
Granatäpplet är en av de frukter som är mest rik på antioxidanter. Du kan både äta den färsk eller göra en egen mask för att avlägsna döda hudceller. Skär bort kronan och låt äpplet ligga i en skål med vatten i 10 minuter. Blanda fröna med havregryn, 2 matskedar kärnmjölk och 2 matskedar honung. Applicera i ansiktet och skölj efter några minuter. Gör gärna två gånger i veckan. Granatäpple verkar kunna minska inflammation på huden och därmed få den att se rynkfri ut, samtidigt som det skjuter upp framtida nedbrytning.
Läs också: Så här kärnar du ur ett granatäpple.

6. Gurka
Kalla gurkskivor är en klassiker som dämpar ögonsvullnad. För en ansiktsmask behövs 1 bägare eller glas med naturell yoghurt och en halv gurka. Skala och finriv eller mosa gurkan, blanda med yoghurten, och smörj på huden, låt verka 10 minuter. Skölj med ljummet vatten. Eftersom den är lättflytande är det enklast att använda i badet. Slätar ut, mjukar upp och är bra mot rynkor.

7. Aprikoser
Låt aprikoserna ligga i blöt i ett dygn, mixa sedan. Blanda allt till lagom konsistens. Låt ligga på huden 20 minuter. Skölj av med ljummet vatten. Närande och uppfriskande och tar bort solsveda.

8. Citronsaft och bakjäst
Blanda bakjäst och citonsaft till en gröt. Stryk på finnar och pormaskar. Låt torka en halvtimme. Tvätta av med varmt vatten och skölj sist med kallt.

9. Öljästpulver
Ta 2 matskedar öljästpulver och blanda med vatten, rosenvatten eller ansiktsvatten till en jämn gröt. Det är en mask som är extra bra om man tänker använda en klänning med stort dekolletage. Fördela masken över ansikte, hals och nacke, och på byst, rygg och armar och särskilt invid armhålorna, där det gärna bildas veck. När masken torkat, tvätta av ansiktet. Detta slätar ut rynkor och gör huden ganska vit.

10. Ägg
Äggvitemask brukar kallas ”askungemasken” och är en riktig klassiker som stramar upp huden inför festen. Den är också bra mot fet hy. Äggmask mot rynkor får du också genom att torka en äggula på en träbit, stöta den fint i mortel, blanda pulvret med talg eller grädde och låta sitta kvar över natten. Äggulan är rik på svavel och lecitin och sägs vara bra mot rynkor om den används regelbundet.

11. Avokado
Du behöver 1 normal mogen avokado och 1 matsked olivolja för ansiktsmasken. För extra torr hud rekommenderas även 1 matsked honung. Mixa avokadon tills den blir krämig och häll sedan ner olivoljan och fortsätt mixa. Om du har extra torr hud, häll i honungen och rör om med en sked, mixa inte. Vänta i tio minuter och ta sedan bort med en varm blöt handduk. Smörj sedan in med en mjuk kräm, gärna lite rinnig. Hyn kommer att bli återfuktad och len.

Läs också: Ät dig ung – här är maten som gör dig yngre

Källa: Kurera.se, Livskick.nu, Shenet.se, Top-model.biz
Text: Maria K Broman