Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

”Här växer vår goda rybsolja”

”Här växer vår goda rybsolja”

Världens nordligaste matolja framställs i Avan utanför Luleå. Här odlar jordbrukarna Signar Hammargren, 67 år, och Tommy Andersson, 62 år, rybs som de sedan pressar till gyllene rybsolja i en egen anläggning på gården. Oljan med en frisk nötaktig smak har snabbt blivit populär. Både kungahuset och Operakällarens matgäster har fått smaka på den.

Dimman ligger över Luleälven i Avan. På ängarna är små gråa lador symmetriskt uppställda. Röda gårdar från 1700- och 1800-talet står längs byavägen. Det känns som att vara i en sagovärld. Åkrarna vid älven har just blivit tröskade och de stora skördetröskorna står kvar på en del av dem. Här i floddeltat är marken bördig, perfekt att odla på.

Rybs.se står det med stora bokstäver på en vit trailer som är parkerad på en bondgård. I den pressar Signar Hammargren och Tommy Andersson världens nordligaste matolja. De hade odlat havre, korn och vall hela sitt jordbrukarliv när de blev tillfrågade av Statens lantbruksuniversitets försöksgård i Öjebyn att prova på rybs.
– Vi har väldigt fin jordbruksmark i Avan så därför tyckte en odlare på försöksgården att vi skulle testa, berättar Signar Hammargren.

Hans familj har varit bönder i byn ända sedan 1500-talet. Själv är han trottoarbonde med lägenhet i stan och har bara kvar en stuga kvar på gården medan sonen Lukas har tagit över huvudbyggnaden. Kollegan Tommy Andersson driver däremot ett stort jordbruk. Ingen av dem trodde någonsin att de skulle bli ”oljeschejker”, som de skämtsamt kallas i byn.

Varken rybs eller den närbesläktade rapsen odlas norr om Gävle. Rapsen mognar för sent för att det ska gå att ta tillvara fröna för att göra olja i norra Sverige. Rybsen mognar två veckor tidigare och därför skulle det gå att odla det, menade man på försöksgården i Öjebyn.
-Vi sådde en halv hektar 2006 för att testa. Då var mest tanken att vi skulle använda oljan som biobränsle, berättar Signar Hammargren.

De köpte en trailer och en maskin för att pressa fröna. Sakta började det komma några droppar.
-Från början var vi skeptiska till att smaka, men när vi gjorde det upptäckte vi att oljan var jättegod, säger Tommy Andersson.

De tog kontakt med matkonsulenten på hushållningssällskapet i Norrbotten, Kristina Wikström, och gourmetkocken Simon Laiti. Båda blev stormförtjusta över hur god oljan var.
-Då började vi tänka att vi kanske skulle göra matolja i stället för biobränsle, säger Signar Hammargren.

De åkte ner 
till södra Sverige och till Finland för att studera hur framställningen av rybsolja går till. Signar Hammargrens dotter Lina som är grafisk designer i Stockholm fick hjälpa till att formge flaskor och göra en hemsida. Själva oljan behövde de inte marknadsföra speciellt mycket.
-När vi tog den till byamarknaden Höslaget här i Avan för första gången 2007, hann vi inte göra något annat än att stå att sälja olja. Alla flaskor gick åt. De som har börjat använda den kommer tillbaka och vill ha mer, säger Signar Hammargren.

Nu har den halva hektaren ökat till 20 hektar blommande gula rybsfält som är som vackrast i slutet av juli.
-Min son beställde ett blommande rybsfält till sitt bröllop den 26 juli. Vi klippte ut en ruta ur åkern, där vi reste upp tre vita tälttak så de kunde vigas, och då var blommorna som allra finast, säger Signar Hammargren.

Rybsen som har såtts under våren mognar i augusti och skördas i mitten av september. Då gäller det att snabbt torka fröna i gårdens spannmålstork, annars möglar de. Efter ungefär åtta timmars torkning går de igenom rensningsmaskinen innan de förpackas i stora säckar. Nästa steg är att pressa fröna i oljepressen i trailern. Till en halvlitersflaska krävs det mer än fem liter rybsfrön.

När oljan har 
pressats ut lagras den i stora tankar i trailern i minst åtta veckor. Då sjunker sedimentet till botten. Sedan är det dags för buteljeringen. Signar Hammargren och Tommy Andersson fyller ungefär 1 000 rybsflaskor per år och klistrar på alla etiketter för hand. Olja från årets skörd blir klar till jul.

Rybsoljan har en frisk nötaktig smak och blir gyllengul. På det sätter skiljer den sig mycket från den blekare rapsoljan. Signar Hammargren låter oss provsmaka i trailern. På en bit bröd känns smaken lätt beroendeframkallande. Rybsoljan innehåller nyttiga vitamin E och omega 3 och 6.
-Jag tar några skedar olja varje dag för jag är övertygad att det är bra för min hälsa. Vi gav en flaska till en äldre man i byn som hade ont i knäna och han kom tillbaka efter två veckor och undrade vad vi hade haft i oljan för värken hade försvunnit.

Sedan 2010 sår 
Signar Hammargren och Tommy Andersson också höstrybs. Den sås under sommaren, övervintrar och skördas året därpå.
-Den har inte lika mycket smak och lämpar sig därför till stekning, medan jag tycker att vårrybsen är god i sallader. Men å andra sidan kan det vara gott med smak också, till exempel steker jag gärna potatisen i vårrybsen, säger Signar Hammargren.

I samband med kronprinsessan Victoria och kungens besök i Norrbotten fick de med sig var sin delikatesskorg där rybsolja ingick. Den har också levererats ner till Operakällaren i Stockholm.
-Det här tar allt mer av vår tid eftersom efterfrågan ökar, men det är jätteroligt, säger Signar Hammargren.

Anna-Carin Sundqvist säljer rybsoljan i sin gårdsbutik i Avan och använder den gärna själv.
-Det är fantastiskt att kunna laga mat med en olja som är odlad och framställd här i byn, säger hon.

Bara ett stenkast 
från trailern där rybsoljan pressas ligger Avans gårdsbutik. Utanför affären kikar ett får fram bakom en inhägnad. Bredvid ligger travar med saltade fårskinn som ska beredas. På en skylt på dörren står det ”Avans gårdsbutik. Fårskinn, Garn och Hantverk. Öppet för det mesta”.

Anna-Carin Sundqvist och 
hennes man köpte gården 2001. De var tvugna att riva det ursprungliga huset. Men byggde upp ett nytt i gammal Norrbottensgårdsliknande stil. 2006 skaffade hon fåren och startade gårdsbutiken.
Nu har hon 25 tackor och tre baggar. Varje år föds cirka 50 lamm. I affären säljer Anna-Carin lammkött, lammkorv, fårskinn, yllegarn och hantverk.

Bland tovade tofflor, vävda plädar och stickade tröjor finns också Avans stolthet – rybsoljan – på en hylla i butiken.
-Jag har ersatt all matolja med den. Jag bakar bröd, steker och gör salladsdressing med rybsolja. Den passar otroligt bra med lamm.

Inne i huset 
tillagar Anna-Carin Sundqvist en lunch med lammkotletter, timjan, potatis och morötter från gården. Rybsoljan finns med i alla rätter. Med utsikt över de nyligen skördade rybsfälten och den mäktiga Luleälven känns det här som rätt plats att avnjuta oljan. Bara några hundra meter från där rybsen har växt, torkats, pressats, lagrats och sedan tappats upp på flaskor.

Text: 
Ann-Katrin Öhman, foto Tomas Bergman