Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Här är semesterns dyraste – och billigaste öl

Här är guiden för alla semesterfirare, i alla fall de törstiga. Foto. Colourbox
Och billigast undan kommer den som reser till Bratislava.
Sommaren är här och midsommar står för dörren, en högtid som för många innebär semester och avkoppling. Det är också högsäsongen för öl. Företaget Goeuro har i dagarna släppt sin undersökning om var ölen är dyrast – och billigast, det här är vad de kom fram till efter att ha undersökt 70 semesterorter i Europa.

Dyrast öl, med råge kan tilläggas, det dricker semesterfirarna i Schweiz, i staden Lausanne kostar en flaska öl i snitt nästan 79 svenska kronor, vilket är dyrast av alla städer som man undersökt, även en annan schweizisk stad tar sig in på topp fem, Zürich, där en öl kostar 47 kronor i genomsnitt hamnar på fjärde plats över dyraste ölen.

Våra nordiska grannar är också med och slåss i toppen om vem som betalar mest, Osloborna får gott betala 46 kronor för en öl om de vill svalka sig i sommarhettan.

Så var är ölen då billigast? och hur står sig Sverige?

Billigast kommer du undan om du köper dig en öl i Bratislava i Slovakien, där kostar en öl bara snäppet under 14 kronor, och är således billigast av alla städer man undersökt, i Kiev betalar du några ören mer men skillnaden är marginell. Om du vill bege dig utanför Europa, men samtidigt inte bränna hela semsterkassan på dyr öl, då ska du bege dig till Kapstaden i Sydafrika eller Mexico city i Mexiko, där ölen kostar respektive 15 kronor och 18 kronor.

Stockholm hamnar på den dyrare halvan av skalan, närmare bestämt på plats 52 av de 70 undersökta städerna, i Stockholm får du betala, i genomsnitt, 39 kronor för en flaska öl.

LÄS MER: Bästa ölen till sommargrillningen

LÄS MER: Bli ölexpert på tre minuter