Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Matsvampar – här är 5 goda sorter för nybörjare

Vilka svampar är godast i våra skogar? Och hur vet du vilka svampar som är ätbara och vilka som är giftiga. Vi tipsar om 5 vanliga matsvampar som är lätta att känna igen och som du kan plocka själv - även som nybörjare.
Trattkantarell

Trattkantarell

Då trattkantarellen växer senare under hösen kallas den även för höstkantarell. Svampen har en brun och tunn hatt samt gul och ihålig fot. Trattkantarellen är en vanlig matsvamp som du hittar i mossig barrskog i hela landet. Svampen är god i soppa, stekt i smör till toast och i sås.

Trattkantarellen har förväxlats med den dödligt giftiga toppig giftspindling så var försiktig och plocka endast de du är säker på. Kan lätt förväxlas med rödgul trumpetsvamp som även den är väldigt god.

Läs också: Köttfärspaj med trattkantareller

Läs också: Trattkantarellsoppa

2 av 5

Läs också: 5 saker du behöver när du ska plocka svamp

Läs också: 5 tips för en lyckad kantarelljakt

Källa: svampguiden.com, Livsmedelsverket

Annons: