Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Här är ölen du bör undvika under EM-festen

Här är ölen du bör undvika under EM-festen
Fotbolls-EM är i full gång, men var försiktig med vad du får i dig under mästerskapet, enligt en undersökning från sajten Testfakta så innehåller flera av ölen man testat bekämpningsmedlet glysofat som kan vara på väg att förbjudas, och högst halter hittade man i ölen från huvudsponsorn Carlsberg.

Företaget har låtit analysera 16 olika öl från Systembolaget för att se hur höga halter av det omdebatterade bekämpningsmedlet ölen innehåller. och deras studie visar att alla utom Mariestad innehåller det sannolikt cancerframkallade ämnet.

Tidigare i år genomfördes en snarlik studie i Tyskland, och resultaten påminner om varandra.
– Halterna ligger i nivå med den tyska studien. Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna för Testfakta.

Tillståndet för att få använda bekämpningsmedlet inom EU går ut om några veckor och nu debatterar om man ska förlänga tillståndet eller inte. Världshälsoorganisationens cancerforskningsinstitut IARC har klassat glyfosat som sannolikt cancerframkallande, men Europeiska livsmedelsverket EFSA är av en annan åsikt, trots att man i mångt och mycket tittat på samma studier.

Hur farligt är det då att få i sig ämnet? Där går åsikterna isär, Anneli Widenfalk är toxikolog på Livsmedelsverket:

– Även om glyfosat skulle klassas som cancerframkallande skulle man behöva få i sig 500 liter öl per dag innan det skulle kunna innebära en hälsorisk. Då är alkoholen i sig ett långt större problem, säger hon.

Jörgen Magnér är forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, och han anser att Livsmedelsverket tar för lätt på de uppmätta halterna av ämnet, då man vet för lite om ämnets eventuella hälsoeffekter.

– Amerikanska naturvårdsverket har till exempel påtalat brister i vår kunskap kring ämnets möjliga negativa effekter på bland annat mikrofloran i vårt tarmsystem som utgör en viktig del av immunförsvaret, säger han.

LÄS MER: Bästa ölen till sommarens grillkvällar

LÄS MER: Bli ölexpert på tre minuter

KÄLLA: Testfakta

2 kommentarer om "Här är ölen du bör undvika under EM-festen"
 • Johanni Mikael Dosenius
  Johanni Mikael Dosenius

  Glyfosat används i jordbruket i Sverige, kanske skall du inte äta bröd.
  Man kan hårddra detta med glyfosat

 • Johan Perup
  Johan Perup

  Juni månad…..nyhetstorka…….500 liter/dag…….farligt…….
  Under min livstid har det mesta jag njutit av vid något tillfälle skapat rubriker och varit farligt…..Kanske dags att börja leva……
  Johan Perup, livsnjutare, President Brewclub Lund